Најновије вести

Поруке првог дана Самита несврстаних у Београду – једнакост међу државама и даље неостварен циљ

Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године – Самит којим се обележава шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља, одржава се у Београду данас и сутра, уз присуство великог броја страних званичника.

 

15:36
Извештај са првог дана самита у Београду
Извештај Николине Ракић
15:34
Брнабићева са министром спољних послова Кувајта
Премијерка Ана Брнабић састала се са министром спољних послова Кувајта Шеиком др Ахмедом Насером Ал-Мохамедом Ал-Сабахом.

Билатерални састанак је одржан у духу традиционално добрих и пријатељских односа, уз обострану констатацију да је потребна даља динамизација политичког дијалога, саопштено је из Владе Србије.

Министар спољних послова Кувајта истакао је да верује да је објективан став свих присутних на овом догађају да конференција одражава огроман међународни успех Србије, наводи се у саопштењу.

Њихово министарство финансија а онда и министарство спољних послова, као кровна организација, раде на формирању економских планова за стратешку сарадњу са Србијом и ово је увод за све остале билатералне посете које тек следе, додаје се.

Брнабићева је изразила наду да ће конференција бити подстрек за будућу сарадњу.

Шеик др Ахмед Насер Ал-Мохамед Ал-Сабахо је констатовао да Кувајт помно прати регион и да Србија убедљиво предњачи у областима које су и Кувајту високо на агенди: брзо реаговање на здравствене кризе, сигурности у производњи хране, доступности образовања, развоју ИТ сектора и сајбер безбедности.

Брнабићева је скренула пажњу на изазове четврте индустријске револуције и циљ Србије да задржи младе људе у земљи и да створи могућност за досељавање и других младих људи из иностранства, каже се у саопштењу Владе Србије.

13:24
Вучић одликовао председника Гане Орденом Србије на ленти
Председник Србије Александар Вучић одликовао је данас председника Гане Нана Адоа Данква Акуфо-Адоу Орденом Републике Србије на ленти.

Председник Гане одликован је за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Гане.

Вучић је Акуфо-Адоу орден уручио на свечаној церемонији у Палати Србија после “тет-а-тет” разговора и састанка делегација две земље.

13:01
Министар трговине Сомалије: Очекујем да чујемо поруке мира и сарадње
Министар трговине и индустрије Сомалије Калиф Омар изјавио је за Тањуг да од конференције у Београду очекује да земље пошаљу поруку мира, решавања спорова на миран начин и изразе већу и бољу сарадњу међу државама.

Омар је изразио задовољство што је делегација Сомалије у Београду поводом обележавања 60 година од прве конференције Покрета несврстаних, и да су они прва делегација која је дошла у Србију од 90-их година.

Како је навео, због дугогодишњег грађанског рата који је вођен у његовој земљи запоставили су своју улогу у свету, а с обзиром да је тај период сада иза њих изразио је наду да ће у наредном периоду радити на побољшању односа са Србијом.

Омар је подсетио да Србија и Сомалија имају дугу историју односа.

Каже да на скупу у Београду очекује да буде потписан низ билатералних споразума, али и да земље пошаљу поруку да морамо живети у мирном свету и на миран начин.

Министар трговине Сомалије казао је да очекује и побољшање сарадње у области трговине и додао да ће о томе разговарати данас са представницима нашег Министарства трговине.

Казао је да они највише извозе воће, а да су најпознатији по бананама.

12:55
Шефица дипломатије Индије: Без поштовања процедура Покрета немогућ напредак
Министарка спољних послова Индије Менакаши Леки поручила је данас да, ако се не буду поштовале процедуре Покрета несврстаних, неће бити могуће остварити напредак.

Леки је, на скупу у Београду, који се одржава поводом 60 година од одржавања прве конференције Покрета несврстаних, истакла да је јако важно да се све чланице Покрета заједно суоче са глобалним изазовима, попут пандемије, климатских промена.

“То суочавање и решавање тих проблема ће нам показати да ли је Покрет и даље тако важан, а приступ решавању проблема мора бити Резолуција 2543 која се бави спречавањем терористичких акција свуда у свету”, казала је Леки.

Подсетила је да су током деценија, суштински принципи Покрета представљали платформу за деколонизацију што је, како каже, донело мир.

Начин на који је ковид пандемија довела до великих проблема широм света и суочавање са тим проблемима, како каже Леки, такође су слика како Покрет пружа одговор.

“Покрет дели своја искуства и има становништво које може да преузме вођство”, казала је Леки и у том смислу указала да је Индија обезбедила више милиона вакцина, те да је након што је вакцинисала своје грађане, вакцине донирала и другима.

Навела је да је у скорије време Покрет несврстаних сарађивао и у другим областима и то све више, међутим, указала је и на то да Покрет није увек био довољно ажуран у решавању неких проблема.

Како каже, поједине земље чланице Покрета су користиле његову платформу како би између себе решавали проблеме.

“Потребно је да сви чланови буду једнаки на платформи. Покрет је основан да би помогао земљама у развоју и то је наша снага, али морамо да проверимо шта се дешава у Покрету”, казала је Леки.

Леки је навела да, захваљујући Србији, председнику Србије Александру Вучићу и њеном српском колеги Николи Селаковићу на организацији самита у Београду, Индија изразито цени разговоре које има са Србијом, а који служе продубљивању односа.

12:28
Вучић се састао са председником Гане Акуфо-Адоом
Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адоом, који борави у дводневној посети Србије.

Вучић је испред Палате Србја, уз најавише државне и војне почасти, дочекао Акуфо-Адоу, који учествује и на Самиту којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

Након церемоније дочека почео је “тет-тет” састанак двојице председника” после којег ће се Вучићу и Акуфо-Адои придружити и остали чланови делегација Србије и Гане.

Вучић ће на церемонији у Палати Србија Акуфо-Адои уручити Орден Републике Србије на ленти, а након тога двојица председника ће се обратити на заједничкој конференцији за медије.

Председник Акуфо-Адо допутовао је у недељу у Београд, а дочекао га је министар спољних послова Никола Селаковић.

Гана је 2019. године, као 16. земља чланица УН, повукла признање Косова уз образложење је да је одлука о признању косовске независности 2012. године била “преурањена”.

Фото: Тањуг/ Страхиња Аћимовић
10:57
Додик: Криза потпуно оголила стварни однос великих према малима
Члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик је подсетио да је свет прошао кроз једну од највећих криза модерног доба проузроковану ширењем коронавируса.

“Та ситуација је показала слабост великих и наизглед уређених система попут Европске уније, али и Светске здравствене организације, који су се потпуно урушили пред навалом проблема и притом потпуно заборавили н мале земље које су изван наведеног система”, рекао је Додик.

Истиче да су се покушаји да се правовремено обезбеде медицинска средства и опрема за борбу против вируса претворили у беспоштедну борбу, на штету мањих и сиромашних, као да, како каже, сви животи не вреде исто.

“Ова криза потпуно је оголила стварни однос великих према малима. Опет су мале земље добиле помоћ од оних који нису заборавили важност пријатељства, поштовања и солидарности у међународним односима”, нагласио је Додик.

Каже да Покрет несврстаних ни данас не губи из вида међузависност и комплексност односа између мира и безбедности и развоја људских прва.

Додик је изразио посебну забринутост због чињение да се свет суочава са сталном ескалацијом политичких и војних сукоба, као и мигрантском кризом, тероризмом, сиромаштвом и климатским променама…

Истиче да ни Босна и Херцеговина (БиХ) није поштеђена побројаних проблема.

“БиХ је земља под протекторатом Сједињених Америчких Држава, дела европских земаља, Јапана и Канаде, удружених у намери да њихова решења наметну људима у БиХ. Неразумевање и уплитање међународних актера, махом развијених западноевропских земаља и светских сила, у унутрашње прилике у БиХ и региону, дупли стандарди који су примењивани како деведесетих тако и данас, довели су нашу земљу до руба распада”, истиче Додик.

Каже да је БиХ наметнут високи представник, иако нема одлуке Савета безбедности да он ради у тој држави.

Додик је честитке председавајућем Покрета азербејџанском предсједнику Илхану Алијеву на племенитој и великодушној одлуци да се састанак поводом 60 година великог јубилеја одржи у Београду, јер је тиме, како каже, исказао поштовање према оснивачима Покрета несврстаних, али и добронамерно лидерство.

Захвалио је и председнику Србије Александру Вучићу, као домаћину скупа, на организацији и гостопримству, истичући да је овај скуп најмасовнији мултилатерани догађај у протекле двие године.

Милорад Додик
10:53
Гутерес: Убрзати решавање проблема у свету, Покрет несврстаних има кључну улогу
Покрет несврстаних има кључну улогу у свету, оценио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и указао на глобалне изазове без преседана, са којима се свет суочава и планове за њихово решавање.

У том контексту навео је да је неопходно да се повећа проценат вакцинисаних у свету, да се појачају активности у борби против климатских промена, а позвао је и на укидање и уништавање нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење.

Гутерес, који се на самиту којим се обележава 60. година од одржавања прве конференције Покрета несврстаних обратио путем видео-линка, истакао је да већ дуго покушава да прогура план глобалне вакцинације истакавши да због неуједначене дистрибуције вакцина долази до смрти огромног броја људи.

“Желимо да становнике свих земаља доведемо до високог процента вакцинисаности. Битно је да стретегију коју имамо претворимо у реалност”, поручио је Гутерес.

Нагласио је да је потребно убрзати решавање проблема у свету како би се остварило све што је зацртано у стратегији за 2030. годину.

Указао је и на значај решавања питања отплаћивања и отписивања дугова за земље с ниским пригодима јер, како је рекао, дужнички односи доводе земље у тешке ситуације.

Гутерес је рекао да је неопходно појачати и активности како би се смањили загађење, губитак радних места и како би се појачала борба против климатских промена.

Нагласио је да је јако битно да мање развијене земље добију истинску помоћ за бављење питањем климатских промена.

“Јако је важно да циљеви које поставимо да истински радимо на њима”, поручио је Гутерес.

Сматра и да је важно заговарати укидање и уништавање нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење.

“Важно је да међународна сарадња и мултилатерализам буду од примарног значаја. Акције треба да буду усмерене тако да имају у виду будуће генерације и тако да се ојача поверење заједнице. То је заједничка агенда”, закључио је Гутерес.

10:49
Путинова порука учесницима скупа Покрета несврстаних
Председник Русије Владимир Путин поручио је учесницима скупа у Београду поводом 60. годишњице Покрета несврстаних да је позитивни потенцијал те организације данас од посебног значаја имајући у виду турбулентну ситуацију у свету.

Путин је у телеграму учесницима истакао да Покрет несврстаних има веома важну улогу у међународним односима, да доследно инсистира на принципу равноправности држава, уважавању суверенитета и законитих интереса, а такође се залаже за конструктивни мултилатерални дијалог строго у складу са Повељом Уједињених нација.

Данас, када је ситуација у свету све турбулентнија и када човечанство мора да се суочи са нарастајућим бројем претњи и изазова, позитивни потенцијал Покрета несврстаних је посебно потребан, навео је председник Русије.

Указао је да је важно да се та ауторитативна и репрезентативна организација активно укључи у решавање кризних ситуација, дајући суштински допринос колективним напорима за изградњу демократичнијег и стабилнијег светског поретка, јачањем поверења и узајамног разумевања међу чланицама међународне заједнице, истакао је Путин.

Руски председник је подсетио да је Русија недавно добила статус посматрача у Покрету несврстаних и оценио да то отвара нове могућности за сарадњу у решавању регионалних и светски питања, у осигуравање безбедности и одрживог развоја у целом свету.

Путин је учесницима скупа пожелео успешан рад. Русију на скупу у Београду представља шеф дипломатије Сергеј Лавров

09:56
Вучић учесницима Самита: Добродошли кући
Међународна сарадња је једини пут ка просперитету читавог човечанства, поручио је председник Александар Вучић обраћајући се учесницима Самита Покрета несврстаних.

“Свет је много различитији од оног 1961. године. Данс је неопходно да радимо на мултиларизму. Ниједна држава није изолована и само сарадњом можемо да обезбедимо просперитет”, рекао је Вучић.

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је наглсио да дијалог нема алтернативу.

09:41
Почео Самит Покрета несврстаних у Београду
Усвајањем дневног реда почео Самит Покрета несврстаних на Београдском сајму. Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је да ће Азербејџан ојачати сарадњу унутар Покрета несврстаних како би се ојачала правда и поштовање међународног права и истакао да је недопустиво непоштовање територијалног интегритета и суверенитета било које земље.

Алијев је говорећи на отварању Самита у својству председавајућег Покретом, истакао захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је домаћин састанка и оценио да та иницијтива показује српску спремност да преузуме наслеђе од раније.

Како је рекао, с обзиром да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Скупштине УН, представља пример мултилатерализма, са 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.

“Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешање у унутрашњу политику друге земље су суштина Покрета. Ови принципи вреде и данас, а да су принципи Покрета прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове”, казао је Алијев.

Додао је да Азербејџан у потпуности прихвата принципе суверенитета и територијалног интегритета свих земаља.

09:19
Председник Александар Вучић дочекује највише званице на Самиту

08:35
Долазак званица на Београдски сајам
У Халу 5, Београдског сајма пристижу делегације чланица покрета “Несврстаних” из више од 105 земаља и бројних међународних организација. На самиту учествује око 50 шефова држава, влада и министара спољних послова.

Дочекују их шефови дипломатије Србије Никола Селаковић и Азербејџана Џејхун Бајрамов, који је иначе председавајући овог скупа и председавајаћи покрету Несврстани и заједно са Србијом је домаћин јубиларносг скупа.

После девет часова председник Србије Александар Вучић дочекиваће шефове држава и влада. Потом ће уследити пленарна сесија, односно свечана церемонија отварања скупа на којој ће се обратити председник Србије.

Оцењује се да је ово највећи мултилатерални скуп у Европи упркос пандемији короне.

 

08:32
Професор Висковић: Велика сила има интерес да присуствује свуда где год је то могуће
Професор Факултета политичких наука у пензији Иво Висковић рекао је, говорећи о присуству Русије као посматрача, да велика сила има интерес да присуствује свуда где год је то могуће.
“Велика сила се одликује тиме што има такозвани глобални утицај. Она делује на читавом међународном плану, не само у неком региону, неком ужем простору и наравно да покрет који обухвата земље са три континента и две европске земље, они заиста имају жељу да на неки начин свој утицај остваре и на том простору”, казао је Висковић.

Истакао је да је присуство Русије за њега контрадикторно, пошто је први критеријум Покрета, био да нема никаквог савеза који је у контексту великих сила, а две велике силе су биле САД и СССР и да му није јасно како могу позвати неку велику силу као посматрача.

08:30
Чавошки: Азербејџан показао далековидост у вођењу Покрета
Азербејџан је председавајући Координационог бироа Покрета, а Србија је кодомаћин данашњег самита.

Јован Чавошки, виши научни сарадник Института за новију историју Србије, објаснио је да је Азербејџан указао Србији част да буде домаћин самита којим се обележава 60. годишњица од првог самита.

“На тај начин је Азербејџан показао једну далековидост у свом вођењу самог Покрета, тиме што жели да га промовише на много ширим основама, него што су само чланице Покрета, него је на тај начин показао једну велику част Србији и добро стање билатералних односа које постоји између две земље”, казао је Чавошки.

Додао је да је важно нагласити да је Азербејџан, после Југославије, први председавајући Покрету несврстаних из Европе.

08:12
Старовић: Очи света упрте у Београд
Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић рекао је за РТС да су данас очи целог света упрте у правцу Београда.
“Сви грађани Србије имају разлога да буду поносни. Данас су се окупиле делегације из више од 100 земаља света како би послале поруку мира. Велики је значај оваквих скупова”, нагласио је Старовић.

Када је реч о безбедности скупа, Старовић је рекао да на Самиту учествује 4.000 људи, да се примењују ригорозне епидемиолошке мере, да су сви учесници вакцинисани и да им је урађен пи-си-ар тест.

Према његовим речима, сви који су присутни на Сајму су безбедни, мали део учесника је био позитиван на коронавирус и они су изоловани.

07:29
Радојка Николић: Самит треба искористити за нове аранжмане
Скуп Покрета несврстаних земаља у Београду је један од највећих мутилатераних скупова у Европи ове године, рекла је за РТС главна и одговорна уредница магазина “Бизнис и Економетар” Радојка Николић.

“Када се вратимо у прошлост када је реч о економији, у тренутку одржавања првог самита Покрета несврстаних у Београду пре шест деценија, за ондашњу Југославију то је био велики економски искорак, пре свега ка афричком тржишту. Ми смо им понудили оно што им је било најпотребније а то је грађевинска инфраструктура и тада настају и наши грађевински гиганти попут ‘Енергопројекта’, ‘Мостоградње’ и других. Највише се радило у Ираку, затим Нигерији, Замбији, Габону”, рекла је Николићева.

Истовремено због Самита несврстаних изграђени су у кратком року хотел ‘Метропол’ и другу смештајни капацитети, осветљен је Калемегдан а то је све било само 15 година од рата и требало је много тога изградити поново, подсетила је Радојка Николић.

“Овај догађај треба да се искористи за склапање нових аранжмана са афричким земљама. Наши привредници имају шта да извезу на та тржишта, пре свега храну. Ми немамо у овом тренутку билатералне аранжмане са већином тих земаља, због чега плаћамо велике царине. Треба видети која су то тржишта најбитнија за наше привреднике и са тим земљама склапати билатералне споразуме”, рекла је гостујући на РТС-у Радојка Николић.

07:25
Делегације, учеснице Самита покрета несврстаних пристижу на Сајам
На Београдски сајам почеле су да пристижу делегације земаља учесница Самита Покрета несврстаних.
Учествује више од стотину земаља, девет делегација међународних организација, четрдесетак министара спољних послова.

Самит Покрета несврстаних у Београду
Самит Покрета несврстаних у Београду
Скуп се одржава на Београдском сајму.

Домаћини скупа, организованог у знак сећања на Самит одржан 1. септембра 1961. године у Београду, јесу Србија и Азербејџан.

Наша земља има статус посматрача од 2001. године. Пре шест деценија лидери 25 земаља афирмисали су идеју противтеже у тада блоковски подељеном свету.

У претходних 60 година свет се знатно променио, али су поделе, ипак, остале, па је предстојећи скуп прилика да се идеји заједничког деловања земаља које нису међу водећим политичким и економским силама света, пружи нови подстицај.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у недељу да је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света, пожелевши добродошлицу свим учесницима.

Самит нема примарно политичку димензију, јер неће бити донете никакве одлуке, али је начин да сви покажу да се сећају конференције одржане у Београду пре шездесет година.

Подели на: