nedelja, 02. oktobra 2022. | 20:23
Najnovije vesti

„Povelja Morave“ Novici Sovrliću i Petrosu Golicisu

Sa 56. Međunrodnih susreta pisaca u Beogradu

Ministar kulture Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otkrili su u UKS bareljefe u bronzi sa likovima Svetog Save, Vuka i Njegoša
Ovogodišnji 56. Beograski međunarodni suseti pisaca održani su po utvrđenom programu i ugostili brojne njiževne stvaraoce iz zemlje i inostranstva. Međunarodna nagrada „Povelja Morave“ pripala je pesnicima Novici Sovrliću iz Kosovske Mitrovice i Petrosu Golicisu, laureatu iz Soluna. U okviru 56. Međunarodnih susreta pisaca, ministar kulture Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otkrili su bareljefe u bronzi sa likovima Svetog Save, Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša. U svečanoj sali Udruženja književnika Srbije, Vukosavljević je naglasio da su bareljefima predstavljene tri stožerne ličnosti srpske kulture.- Sveti Sava, Vuk Karadžić i Petar Petrović Njegoš predstavljaju našu kreativnu snagu. Ne samo što su svojim radom preneli genetski materijal svojih prethodnika, već su bili i stvaralački faktor srpske kulture i tradicije – kazao je Vukosavljević.

Predlog za bratimljenje Mitrovice i Soluna

Na brdu Ilijaku i kod “Stene poezije” u Mrčajevcima, dobitnici nagrade “Povelja Morave” za 2019. na Međunarodnim susretima pisaca u Beogradu i Srbiji – Petros Golicis iz Grčke i Novica Sovrlić sa Kosova i Metohije predložili su bratimljenje gradova u kojima laureati žive – Soluna i Kosovske Mitrovice.
Pesnici iz Grčke, Srbije, Italije, Rusije, Francuske, Rumunije, Bugarske, Belorusij i drugih zemalja su predlog usvojili glasnim aplauzom. Prema rečima Novice Sovrlića, pesnika i predsednika Društva književnika KiM i potpredsednika Udruženja književnika Srbije, očekuje se da će ovaj predlog prihvatiti i vlasti u Kosovskoj Mitrovici i Solunu.
Za proteklih 18 godina kroz Mrčajevce je prošlo 3.250 pesnika. Godine 2007. podignuta je i pesnička stena u Ilijaku na kojoj su ispisana imena svih dobitnika, 39 do sada. Od tog broja 21 je domaćih i 18 inostranih pesnika.

Poetski miting pisaca sa KiM

-Drago mi je da sam pozvan da primim međunarodnu nagradu za poeziju “Povelja Morave” od strane Udruženja srpskih pisaca. Međunarodna nagrada prati objavljivanje dvojezičnog izdanja mojih pesama na grčkom i srpskom, pod naslovom “Privremena koža / Solun posle Odiseja”, koju je prevela Marija Puslojić, rekao je grčki pesnik Petros Golicis.
Na 6. Međunarodnim susretima pisaca koji su trajali nedelju dana od 17-24 septembra predstavljene su brojne knjige među kojima i antologije „Velike srpske kratke priče“, održan je poetski miting pisaca sa Kosova i Metohije na kojem su učestvovali pesnici: Novica Sovrlić, Milan Mihajlović, Milica Jeftimijević Lilić, Radomir Stojanović, Mirko Žarić, Vesna Tomić, Darinka Vučinić i drugi. Organizovani su okrugli stolovi u Uruženju književnika Srbije u Francuskoj 7 i druge manifestacije. Teme okruglih stolova su bile: „Nacionalne književnosti i globalizam“ i „Stih kao nada, ohrabrenje i vera“. U okviru 56. Međunarodnih susreta pisca u Beogradu u porti manastira Rakovica 21. septembra je, posle Svete Liturgije i odsluženog parastosa srpskim patrijarsima Pavlu i Dimitriju i ruskom Alekseju, održan 9. Međunarodni sabor duhovne poezije, sa blagoslovom Patrijarha srpskog Irineja, a u organizaciji Književnog društva Rakovica,

S.Đukić

Podeli na: