utorak, 06. decembra 2022. | 07:41
Najnovije vesti

POVRATAK U ŠKOLE I NASTAVA PO UPUTSTVIMA MINISTARSTVA PROSVETE

Zvaničan početak nastave očekuje se 1. juna, kada bi trebalo da započne nastava za osmake, a istog dana trebalo bi da započne i pripremna nastava za polaganje završnog.

 

Izvesno je da će maturski ispit deca polagati 17, 18. i 19. juna kao što je preporukom Ministarstva i predviđeno Zbog pandemije koronavirusa, od 1. juna ove godine, nastava u školama odvijaće se po posebnom planu i programu, a u skladu sa izmenjenim pravilnikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, dostavljenom i svim prosvetnim ustanovama na Kosovu i Metohiji. U školama na Kosovu i Metohiji sve je spremno za povratak đaka u školske klupe, odnosno za učenike završnih razreda i one koji žele da poprave ocene. Prema rečima Ljubiše Karadžića, direktora OŠ „Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i deca i nastavnici jedva čekaju da krene neki vid nastave.

DOLAZAK ZA ONE KOJI ŽELE DA POPRAVE OCENE

– Pedagoško-psihološka služba škole sprovodila je anonimne onlajn ankete sa učenicima sa pitanjem šta im nedostaje? Prvi odgovor je bio druženje u školi i odmah zatim škola. Da se nastava normalno odvijala, siguran sam da bi škola kao odgovor bila na poslednjem mestu, kazao nam je Karadžić i dodao da u junu niži razredi neće imati potrebe da dolaze u školu, jedino ako neko želi da kod svog učitelja popravi određenu ocenu. Što se viših razreda tiče, prema njegovim rečima, biće više nezadovoljnih učenika kada su ocene u pitanju i njih u školi očekuju u većem broju. – Stigla je preporuka Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja sa rasporedom kako bi sve to trebalo da se odvija, ali ako imamo više đaka koji iz jednog predmeta žele ocenu da porave, onda moramo da napravimo raspored, uzevši u obzir mere zaštite zbog epidemiološke situacije, i da sve te učenike rasporedimo, priča Karadžić i nastavlja: – Najviše nas brinu maturanti. Oni završavaju sa onlajn nastavom i kreću sa pripremnom nastavom za završni ispit. Ministarstvo je najavilo da prvog juna imaju probni test, podsećam da je onlajn test odrađen u aprilu, i to je zamišljeno tako da test iz srpskog jezika i kombinovani test ponesu kući da rešavaju, a da test iz matematike rade u školi. Čekamo instrukcije školske uprave vezano za probni test i videćemo još dokle će se ići sa popuštanjem mera zbog epidemije, koje su na Kosovu i Metohiji još uvek na snazi. Karadžić kaže da je izvesno da će maturski ispit deca polagati 17, 18. i 19. juna kao što je preporukom ministarstva i predviđeno.
– Svaka škola će biti odgovorna sama za sebe. To znači da neće biti punktova kao prošle godine, odnosno tri-četiri škole u Gračanici, isto toliko u Lapljem Selu i svi tu polažu. To jeste velika odgovornost za direktore škola jer sve treba dobro organizovati, ali, u postojećim uslovima, mislim da je tako bolje. U OŠ „Miladin Mitić” ima 55 maturanata i za njih sam ja odgovoran u smislu da sve protekne kako treba. Mesta će u školi biti dovoljno da recimo u jednoj učionici bude po pet, šest učenika, uz poštovanje svih mera predostrožnosti. Nadam se da će sve proći kako treba i da će biti zadovoljni i đaci i roditelji – rekao nam je Karadžić i dodao da će posle prvog juna razredne starešine učenika osmog razreda i predmetni nastavnici vežbati sa učenicima.

U TOKU UPIS DECE U PRVI RAZRED I PREDŠKOLSKE GRUPE

Sa učenicima završnih razreda nastavnici su vežbali i putem onlajn nastave. Na isti način u toku je upis dece u prvi razred i predškolske grupe. Tako je u školi u Laljem Selu do sada upisano 35 prvaka i 25 predškolca i to nije konačan broj. U centralnom delu Kosova i Metohije sve srednje škole spremno dočekuju svoje maturante, i sve one učenike koji žele da poprave ocene. Prva tri dana juna rezervisana su za maturante, dok će od osmog juna učenici ostalih razreda imati 15 dana za popravljanje ocena. Pripreme za upis su takođe počele i vrše se po preporuci Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Milan Dimitrijević, direktor Elektrotehničke škole, je rekao da su stigle preporuke za ocenjivanje učenika pa će se uzeti u obzir sve što je do sada urađeno, a to znači da u konačnu ocenu ulazi rad učenika iz prvog polugodišta i onlajn nastave koja se odvija od proglašenja epidemije koronavirusa. I škole na sveru KiM su spremne za očekivani povratak đaka u školske klupe 1. juna. Direktor OŠ „Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici Miodrag Jovanović kaže da se očekuje zvanično saopštenje Ministarstva prosvete o tome da li će mere preduzete u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa na Kosovu i u Srbiji biti usklađene, kako bi škole mogle da se otvore.

– Što se škola tiče one su spremne za rad. Planirano je i da se i učenicima od petog do sedmog razreda dozvoli dolazak u školu kako bi popravili ocene – kazao je Jovanović. On naglašava da su sve neophodne mere preduzete kako bi nastava u školi „Sveti Sava” mogla nesmetano da se odvija. – Urađena je dezinfekcija škole, u planu je još jedna dezinfekcija neposredno pre ulaska dece u školu. Napravićemo dinamiku dolaska nastavnika u škole kako bi nastavnici krenuli da upisuju u škole. Onlajn nastava je protekla odlično i nastavnici i deca su se dobro uklopili tako da nije bilo nikakvih problema – kazao je Jovanović. Pripremna nastava za završni ispit odvijaće se u manjim grupama, sa najviše deset učenika osmog razreda u odeljenju, naveo je Jovanović i dodao da je polaganje male mature predviđeno za 17, 18. i 19. jun. Direktor OŠ „Branko Radičević” iz Kosovske Mitrovice, Ivan Zaporožac, takođe kaže da ih u narednom periodu očekuje prvo priprema škole do 1. juna, dezinfekcija prostorija, a kasnije prijem đaka i rad sa njima do kraja ove nastavne školske godine. I u školama u Kosovskom Pomoravlju u toku su pripreme za upis učenika u srednje škole. Kako kažu nadležni one se sprovode u skladu sa uputstvima Ministarstva prosvete Republike Srbije. Polaganje testova biće obavljeno predviđenog datuma u Partešu. Kako se može čuti od direktora osnovnih i srednjih škola, onlajn nastava se iako je bilo određenih poteškoća tehničke prirode u pojedinim sredinama, ipak uspešno završila. U srednjim školama ove godine nema značajnijih izmena po pitanju broja učenika, ali ipak nadležni ističu da očekuju manji broj učenika, a s obzirom na tendenciju smanjenja broja dece poslednjih godina u osmogodišnjim školama. Izveštači „Jedinstva”

Podeli na: