среда, 08. фебруара 2023. | 05:26
Најновије вести

Правда није задовољена

Навршило се 20 година од напада на аутобус Ниш експреса

 

Парастосом, паљењем свећа и полагањем цвећа у цркви Свете Петке у Лапљем Селу обележено је 20. година од напада на аутобус „Ниш експреса“, у којем је живот изгубило 12 особа. Парастос страдалима служио је парох Бојан Крстић коме је поред чланова породице страдале Мирјане Драговић, али и преживелих путника, присуствовали су и председник општине Грачаница Срђан Поповић, председник Привременог органа општине Приштина Љубинко Караџић и начелник Косовског управног округа Срђан петковић.
Обраћајући се новинарима председник општине Грачаница рекао је да 20 година након злочина правда није задовољена и да су за то подједнако одговорни међународна заједница и институције у Приштини.
-Мислим да неко покушава да овај и све друге злочине на Косову стави под тепих. Немамо никакву реакцију институција из Приштине, као ни из међународне заједнице. Случај у Старом Грацком је прекинут и ништа се не ради ни поводом тога. Зато је наша обавеза да злочине према српској заједници не заборавимо и управо се сваке године окупљамо на местима где су се они догодили, да покажемо забринутост против свега онога што се не спроводи, да покажемо да од правде нећемо одустати, али и инсистирамо од свих структура да се они реше, казао је Поповић.
Подсетимо, активирањем експлозива на магистралном путу Ниш – Приштина, у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први од шест аутобуса, углавном расељених Срба са Косова, који су у пратњи Кфора путовали на задушнице. У том нападу страдало је дванаест особа, док су још 43 лица повређена.
Обележавања годишњице напада на аутобус „Ниш-експреса“ организовала је Културно-просветна заједница Косова и Метохије.

М.Ч.

Подели на: