utorak, 06. decembra 2022. | 09:28
Najnovije vesti

Pravni okviri za zaštitu kulturnog blaga

Naučni skup u SANU o zaštiti i afirmaciji srpskog kulturnog nasleđa na KiM.

Biće ukazano na statusne modele koji mogu obezbediti pravni okvir za identitetsku zaštitu i očuvanje srpske kulturne baštine pri različitim mogućim modusima rešenja političkog položaja Kosova i Metohije
Dvodnevni naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji” biće otvoren u utorak, 1. juna u Svečanoj sali SANU. Ovaj događaj je posvećen utvrđivanju i analiziranju sadašnjeg stanja srpskog kulturnog nasleđa na pomenutom prostoru, kako materijalnog tako i nematerijalnog, sagledavanju dugoročnih pretnji njegovom opstanku, oblika njegovog ugrožavanja, osporavanja i krivotvorenja njegovog nacionalnog identiteta i utvrđivanju neophodnih naučnih i stručnih uslova (infrastrukturni, organizacioni, tehnički i kadrovski) za njegovo proučavanje, dokumentovanje, prezentaciju, afirmaciju i očuvanje.
U posebnoj, završnoj tematskoj celini skupa biće sagledani problemi u sferi prava i politike na Kosovu i Metohiji u vezi sa srpskom kulturnom baštinom i biće ukazano na ostvarive i održive statusne modele koji mogu obezbediti valjan pravni okvir za odgovarajuću identitetsku zaštitu i očuvanje srpske kulturne baštine pri različitim mogućim modusima rešenja političkog položaja Kosova i Metohije.
Na ovom skupu se očekuje učešće nekoliko desetina eminentnih stučnjaka iz oblasti heritologije, zaštite spomeničkog nasleđa, istorijskih nauka, etnologije, lingvistike i pravnih nauka. Planirano je da do kraja 2021. godine bude izdat zbornik radova proizašlih iz referata saopštenih na naučnom skupu.
S.Đ.

Podeli na: