Најновије вести

Предизборна тишина пред ванредне изборе на КиМ – шта мањи број бирача значи за српску заједницу

У поноћ је на Косову и Метохији почела предизборна тишина, пред ванредне парламентарне изборе, и трајаће до затварања биралишта у недељу увече. Од 120 места у скупштини десет је загарантованих за српске представнике.

 

 

Предизборне атмосфере у српским срединама готово није ни било. Да није понеког билборда и плаката на улицама и трговима нико не би стекао утисак да се избори ближе и да се странке припремају за њих.

Епидемија коронавируса учинила је да ни у једној српској средини није било предизборног скупа. Представници Српске листе су током кампање обилазали породице у српским срединама, предочавали шта им је циљ на наредним изборима.

Њихова порука је да су у Приштини на овим изборима извели све могуће трикове са циљем да умање снагу Срба и да Српској листи отму мандате у скупштини.

Грађанска иницијатива за Слободу, правду и опстанак и Српски демократски савез пријавили су своје кандидате за посланике, али током кампање нису били видљиви на терену.

На другој страни, за представнике политичких странака Албанаца правила понашања и ограничења због епидемије нису важила. Обећавали су бирачима и по милијарду евра инвестиција ако дођу на власт. Велика нервоза влада међу албанским странкама, међу бирачима. Очекује се долазак близу 100.000 Албанаца из западних земаља, али им влада Авдулаха Хотија из Демократског савеза одобрава улазак на Косово само уз негативан пи-си-ар тест.

Пети избори расписани пре истека мандата парламента

Поједини албански политичари нису се устезали од екстремне националне реторике током кампање, представљајући Србију као прву опасност која Албанцима прети на Косову и 20 година након сукоба.

Наводно почињен геноцид, ратни злочини, уједињење Косова са Албанијом ако Београд не призна независност, неке су од теза са којима су вође странака Албанаца изашли пред бираче.

Мало је ко од њих помињао наставак дијалога са Београдом, за који посматрачи у Приштини кажу да ће бити главни изазов будуће косовске владе.

Аљбин Курти коме се, упркос забрани кандидовања за место посланика, дају шансе да буде будући премијер, најавио је синоћ да ће првих дана или недеља успоставити реципроцитет према централној Србији. Рекао је да ће то учинити зато што је одлазећа влада Авдулаха Хотија међу првим акцијама које је предузела било уклањање реципроцитета.

Избори у недељу биће осми од сукоба 1999. и пети расписани пре истека мандата парламента.

У српским срединама на северу КиМ 16.000 бирача мање

Душан Радаковић чија ће невладина организација у склопу Демократије на делу надгледати изборе, каже за РТС да ће избори у српским срединама бити организовани као и до сада.

“У свим бирачким местима, углавном по школама, понегде и у културним центрима организоваће се избори као и до сада. Што се тиче севера, око 16.000 бирача у бирачком списку је мање него новембра прошле године или октобра 2019. Ово су први избори без ОСЦЕ-а. За сада је процес био мало убрзанији последњих неколико дана јер се доста времена изгубило око проблема са Куртијем и бројем један око тога да ли може, тако да је централна изборна комисија каснила са многим стварима”, каже Радаковић.

Он каже да смањење броја бирача од 16.000 на северу значи да је 95 одсто из српске заједнице.

“Директно се имплицира на број бирачких места. У Лепосавићу је са 31 смањено на 25. На пример у школи ‘Свети Сава’ у Северној Митровици где гласа 99 одсто Срба два бирачка места је мање. Сада имамо 23 бирачка места. У местима где Срби гласају је смањени број, од мањег броја људи који су преминули од 2019. до данас, а много већи период са Унмик личним картама, иако стално причам да се на основу те личне карте вади косовска лична карта, исти је број, одговор је био нису у систему. Али, када изваде личну карту моћи ће да се врате у систем”, истиче Радаковић.

За изборе регистровано 1.800.000 бирача

Упућени кажу да забрана гласања са Унмик личном картом значи кршење закона о изборима.

“Та Унмик лична карта је истекла до 2008. буквално свима. С једне стране јесте кршење, али зашто баш пред ове изборе. Била је прича да ти људи не живе на Косову, није тачно. Највећи број тих људи живи и ради на КиМ, нема косовски документ, има Унмик личну карту, исти број, али је избачен из бирачког списка”, наводи Радаковић.

На питање да ли је то тенденција да се српским представницима који су се кандидовали смањи могућност добијања гласова, Радаковић наводи да је то једна од опција да се отежа и српској заједници избор и мањи број гласова.

“На северу 16.000 гласова је велики број људи”, наводи Радаковић.

За сутрашње изборе регистровано је близу 1.800.000 бирача.

Подели на: