недеља, 20. јуна 2021. | 23:53

Председник Вучић у Крагујевцу са владиком Јованом

Председник Александар Вучић састао се данас са владиком шумадијским Јованом, у цркви посвећеној Светим великомученицима крагујевачким у Шумарицама.

 

Радови на изградњи цркве започели су 2001. године, а жеља је да се заврше ове године, када се навршава 80 година од стрељања крагујевачких ђака, професора и грађана 1941. године.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током посете Цркви светих новомученика крагујевачких у Шумарицама да ће држава помоћи да се она заврши и да је држава већ започеле припреме за обележавање 80. годишњице, 21. октобра, од стрељања више од 2.000 Крагујевчана од стране окупатора у Другом светском рату.

Вучић је истакао да Србија никада неће заборавити такве злочине и да ће се увек сећати оних који су помогли да се дође до слободе:

“Оних, који су погинули јер су били криви због тога што нису били на страни окупатора”, рекао је Вучић и додао да народи који немају прошлост и не умеју да се сећају не заслужују ни будућност.

Истиче да је зато важно за наш народ да се развија култура сећања и да је веома захвалан епископу шумадијском Јовану, за чије време је подигнуто чак 85 нових цркава, од укупно 380 у Шумадији.

 

Вучић је додао да је веома важно да се, уз повећање плата и пензија, и других ствари у економији, развија и духовност.

“Без духовности и сједињивања националног и духовног, не можемо да постигнемо велике резултате”, поручио је Вучић.

Владика Јован каже да је веома срећан што је дочекао председника и да је његова посета велики дар и благослов.

“Најавио је да ће помоћи да се ово здање доврши”, рекао је он и додао да ће се тако и сачувати од заборава страшни злочин почињен у Шумарицама.

“Народ који није свестан прошлости, није достојан ни садашњости ни будућниости. Ово је благословен дан и ући ће у историју епархије Шумадијске и Шумадије да је један председник из љубави дошао да погомоне да ово доврсисмо”, рекао је владика.

Данас ће у Србији бити вакцинисано 40.000 људи

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас рекордан дан по питању вакцинације, те да ће бити вакцинисано 40.000 људи.

“Већ је данас око 36.000 људи вакцинисано. Верујем да ће бити још боље. То је све више спасених живота”, рекао је Вучић новинарима у Крагујевцу.

Он је рекао да је криза свуда у свету, да је веома тешко доћи до вакцина, али да ће Србија и он лично насатавити да се бори за вакцине, те да му неће бити тешко да тражи и моли за вакцине.

Вучић је додао да би држава била у стању да вакцинише 4,2 милиона људи, али да још нема толико вакцина.

“Много бисмо људи били у стању да вакцинишемо, али немамо толико вакцина. Радимо на све могуће начине. Данас сам био у контакту са Британијом, са Кинезима, разговарамо са Русима, кренућемо у разговоре са Индијцима, јер они имају фабрику АстраЗенеке… Позваћу Нарендру Модија, разговараћу са свима у свету”, рекао је Вучић.

Надам се добрим вестима у вези вакцина следеће недеље

Биће тешко, грчевито се боримо за сваку вакцину, рекао је данас председник Александар Вучић и додао да се нада добрим вестима следеће недеље.

Указао је да неке европске земље добију у односу на број становништва пет пута више вакцина, него што је договорено, а правили су билатералне уговоре и једни и други.

Срећом, додаје, ми се нисмо ослонили на то и знали смо да морамо да тражимо вакцину и на другим странама да би сачували свој народ.

„Биће нам тешко, грчевито се боримо за савку вакцину. Надам се следеће недеље добрим вестима”, казао је он.

Он је новинарима рекао да се кроз “битку” за вакцине прелама будућност земаља, те да се, фигуративно речено, управо сада, кроз набавку вакцина и имунизацију становништва, праве и велике предности и огромни заостаци.

„Никада се светски поредак и односи међу земљама нису мењали као сада у време короне. Зато је за нас важно да у овој години, набавимо што више вакцине, будемо вредни и радни. Сада се праве велике предности и огромни заостаци. Све ће бити другачије за шест месеци или годину дана, и тада ћете видети неке земље које су отишле у небеса, неке које су буквално пропале, а да неке које мислимо да су много развијеније од нас и велика сила буду на дну“, рекао је Вучић у Крагујевцу.

Подсетио је да је фармацеутски концерн Фајзер свима смањио достава вакцина за пола.

„Нама је требало да доставе по 19.500 недељно, а другу недељу заредом достављају само око 9.700. Они кажу смањили су и Немачкој за милион и Пољској за 200.000. То набавља ЕУ“, рекао је Вучић.

Истакао је да због те ситуације многи прекидају имунизацију, и расте им број мртвих свуда.

Као пример навео је да је у Италији број умрлих достигао 90. 000, а код нас је 3. 800, што нису баш исте пропорције, а они, подвлачи, су много развијенији од нас.

У вези упита Северне Македоније за вакцинама из Србије, Вучић је оценио да је тиме македонски премијер Зоран Заев показао одговорност према свом народу.

„Тим вакцинама спасиће један промил или један одсто живота у наредним месецима. Паметан је човек што је нешто тражио“, додао је он.

Вучић је казао да је проблем што неке земље не дозвољавају да се другима дају вакцине, јер хоће да имају пуну контролу над извозом цепива.

 

Подели на: