уторак, 21. фебруара 2023. | 09:16
Најновије вести

Представници Срба са КиМ најављују напуштање приштинских институција ако се не формира ЗСО

Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао после састанка је да је одбијање Приштине да разговара о ЗСО удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ.

Уколико међународна заједница не спроведе Бриселски споразум, потписан 2013. године, Срби на КиМ ће озбиљно размотрити, не да ли ће, него када ће напустити све институције, од локалног, до централног нивоа, изјавио је данас председник Српске листе Горан Ракић.

“Ово није бес, није претња, то нама значи живот”, рекао је Ракић новинарима након састанка.

Ракић је навео да је ЗСО требало да буде формирана 2013. године, а да се, каже, чује да ће бити формкирана али са ингеренцијама невладине ирганизације, на шта Срби на КиМ не пристају.

“То не желимо, јер нам не гарантује никакву безбедност. Желимо да се имплементира оно што је договорено у Бриселу, пуна одговорност и надзор из одређених области – здравства, просвете, просторног планирања катастра”, рекао је Ракић.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Напомиње да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

“Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ”, рекао је Петковић.

Срби са Косова и Метохије, уз помоћ институција Србије, захтеваће свим каналима од међународне заједнице да гарантује безбедност у свим местима у којима Срби живе, јер су забринути због све чешћих напада на њих, њихову имовину и светиње, а посебно на децу.

То је један од договора на састанку политичких представника Срба са Космета и директора владине Канцеларије за КиМ, а после низа напада на Србе у јужној покрајини.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је истакао да је на састанку изражено и заједничко незадовољство због одбијања Приштине да сарађује са институцијама Београда на расветљавању убиства Оливера Ивановића и опструкција којима пришински правосудни органи покушавају да заштите налогодавце и починиоце тог злочина.

“На састанку су осуђени сви покушаји политичке злоупотребе овог случаја”, истакао је Петковић.

Такође, пренео је да су Срби са КиМ захвални председнику Александру Вучићу и Влади Србије на доследној и одлучној помоћи и наставиће безрезервно да подржавају настојања Београда да политичким и дипломатским средствима заштити српске интересе на Космету.

“Срби са КиМ имају апсолутно поверење у председника Вучића и његову непоколебљивост у борби за српски народ у покрајини, а нарочиту захвалност дугују донедавном директору Канцеларије Марку Ђурићу, као кључном актеру те борбе, коју ће наставити и са позиције амбасадора Србије у САД”, рекао је Петковић.

Додао је да је посебна захвалност исказана због највећег инвестиционог таласа у српским срединама на КиМ, у последњих неколико деценија, уз оцену да је економска самоодрживост српског народа у покрајини један од најважнијих предуслова његовог опстанка.

Подели на: