subota, 10. decembra 2022. | 02:22
Najnovije vesti

Predstavništvo SAD u Prištini preporučuje pridruživanje inicijativi “Otvoreni Balkan”

Iz predstaništva SAD u Prištini saopšteno je da podržavaju napore Zapadnog Balkana da ojača ekonomsku integraciju i pozivaju vladu privremenih prištinskih institucija da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama “otvorenog uma”.

 

 

Portparol predstavništva SAD u Prištini izjavio je da vlada privremenih institucija “mora da odluči kojim će inicijativama da se pridruži i koja najbolje podržava njenu ekonomsku viziju”.

“Međutim, ohrabrujemo vladu da otvorenog uma pristupi naporima regionalne ekonomske integracije i da prihvati rešenja koja omogućuju žiteljima da poboljšaju odnose sa svojim susedima”, rekao je portparol predstavništva SAD u Prištini za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanja o odbijanju vlade privremenih institucija u Prištini da se pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Albanija, Srbija i Severna Makedonija učestvuju u inicijativi “Otvoreni Balkan”, od ranije poznatoj kao “Mini Šengen”, a na poslednjem sastanku predsednika i premijera tri zemlje u Skoplju dogovoreno je otvaranje granice i prolazak bez zadržavanja od januara 2023 godine.

Vlasti u Podgorici, Sarajevu i Prištini odbijaju da učestvuju u ovoj inicijativi, tvrdeći da ne žele bilo koju alternativu priključivanju Evropskoj uniji.

Predstavništvo SAD u Prištini, međutim, saopštava da je snažnija ekonomska i politička integracija “od suštinskog značaja za trajni mir i prosperitet, a takođe će ojačati postojeće napore Prištine da ispuni reforme potrebne za budući pristup EU”.

“Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju integrisanog regiona i održive ekonomije koja će biti od koristi za sve građane Kosova”, navodi se iz predstavništva.

Podeli na: