petak, 03. februara 2023. | 02:13
Najnovije vesti

Preduzete sve mere predostrožnosti

Dom zdravlja Gračanica

 

U zoni nadležnosti gračaničkog Doma zdravlja nema zaraženih koronavirusom. Pojačane su mere predostrožnosti i svi pacijenti koji imaju respitratorne ili druge zdravstveneprobleme prvo se telefonom javljaju dežurnim lekarima Domu zdravlja u Gračanici. Prema rečima direktorice Doma zdravlja u Gračanici dr Mirjane Dimitrijević sezonski grip je prisutan već duže vremena, tako da je teško dijagnostifikovati da li je sezonski grip u pitanju ili ima sumnje na koronavirus. -Ono što je presudno, kao što i sami znate, je anamneza da li je neko od naših pacijenata negde putovao. Što se simptoma tiče, pratimo svaku temperaturu, svako otežano disanje i bilo koje druge respiratorne tegobe koje imaju pacijenti, rekla nam je dr Dimitrijević.
Kako bi se izbegli dolasci u Dom zdravlja i ambulante, organizovane su mobilne ekipe koje obilaze najugroženiju kategoriju bolesnika, odnosno teže hronične bolesnike, kako ne bi došlo do eventualnog širenja virusa. Medicinsk ekipe su opremljene osnovnim zaštitnim sredstvima i čine ih po dva lekara i dva medicinska tehničara. 

Na ulicama Gračanice je primetan manji broj ljudi i uglavnom se svi pridržavaju preporuke da se bez preke potrebe ne izlazi. U apotekama nema gužvi, a zaposleni kažu da su najtraženije maske i dezinfekciona sredstva i da toga trenutno nemaju u prodaji.
Što se tiče snabdevenosti prodavnica, svega ima osim brašna. Trgovci ne znaju kad će se situacija popraviti ali poručuju da nema razloga za brigu i gomilanje zaliha.
U cilju što bolje zaštite od eventualnog virusa zaposleni u Opštini Gračanica delili su juče zaposlenima u gračaničkim trgovimana rukavice i zaštine maske.  M.Č.

Podeli na: