sreda, 05. oktobra 2022. | 21:38
Najnovije vesti

Premijera predstave ”Sumnjivo lice”

Narodno pozorište Priština-Gračanica

 

U Domu kulture „Gračanica” premijerno je izvedena predstava „Sumnjivo lice“, Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici u režiji Milana Neškovića.
„Sumnjivo lice“, Branislava Nušića, spada u klasike domaće drame i doživelo je ogroman broj izvođenja do sada. Tema ovog komada su ljudi na vlasti koji se nisu mnogo bavili svojim obrazovanjem, iako se nalaze na važnim pozicijama i koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve. Samo što u ovoj predstavi to više nisu činovnici sa kraja 19. veka, ovo su naši savremenici još podliji, suroviji i opakiji.
-Šta je drugačije ovog puta? Pre svega odlučili smo se da naziv komada blago modifikujemo u „Sumljivo lice“, s obzirom da junaci konstantno pogrešno izgovaraju tu reč, naravno bez svesti da je govore neispravno, kao i mnoge druge reči. To je samo jedan od znakova koji nam pokazuje da se radi o ljudima koji se nisu mnogo bavili svojim obrazovanjem, iako se nalaze na važnim pozicijama u lokalnoj vlasti, rekao je reditelj predstave uoči premijer i dodao:
Nušić ih je već postavio jasno kao korumpirane, podlace, koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve. Samo što u ovoj predstavi to više nisu činovnici iz Obrenovićeve vlasti, ovo su naši savremenici i još su suroviji. I dalje im se smejemo, ali taj smeh na kraju ostavlja i dozu gorčine kad švatimo da se ništa nije promenilo za 100 i više godina. Možda smo toga svesni, možda ne, ali nije s goreg da se toga povremeno prisetimo. Možda se u narednih 100 godina nešto promeni, a možda samo neko treba da ugasi svetlo.
Na kraju predstave reakcija publike je bila burna i zadovoljni su bili i oni i glumci koji su ih kroz istu vodili.
Premijera je izvedena uz poštovanje svih mera za suzbijanje koronavirusa.

M.Č.

Podeli na: