Најновије вести

Преминула још 51 особа, нових 6.978 случајева заразе

Према најновијим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.978 особа од тестираних 22.978 узорака. Од последица заразе преминула је још 51 особа. На респиратору су 282 пацијента.

 

15:15
На респиратору су 282 пацијента
У последња 24 сата у Србији је од последица коронавируса преминула 51 особа, регистровано је 6.978 нових случајева, а тестирано 22.978 узорака.
На болничком лечењу је 6.579 људи, а на респиратору 282 пацијента.

Према подацима са сајта цовид19.рс, укупан број преминулих је 8.582, а проценат смртности 0,87.

Од почетка епидемије регистровано је 988.307 случајева, а тестирано 5.798.095 узорака.

Због све већег броја заражених гужве су испред ковид амбуланти, а и све више пацијената је у болницама.

Председник Александар Вучић још једном је апеловао на грађане да покажу дисциплину и да се вакцинишу, наводећи да је држава већ набавила лекове који су познати као најбољи у најразвијенијим земљама.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се погрешно тумачи да нове мере у циљу сузбијања епидемије нису донете због економије, која јесте важна, већ искључиво због тога што Србија сада има вакцине, а вакцинација је једини одговор на епидемију.

Државни секретар Министарства здравља, др Мирсад Ђерлек, каже за РТС да је у болницама и даље 90 одсто невакцинисаних, а у ковид болници у Батајници чак 95,6 одсто пацијената није вакцинисано.

Наводи да је 54 одсто грађана примило вакцину и да та бројка полако расте.

“Није то нека бројка са којом смо ми задовољни, али оно што ћемо урадити је мало жустрија и агилнија кампања у медијима, супротставићемо Гугл докторима наше најбоље стручњаке из области вирусологије, имунологије, епидемиологије желимо да објаснимо људима колики је значај вакцинације”, навео је Ђерлек.

Све здравствене установе су спремне за вакцинацију против сезонског грипа, која почиње 15. октобра. Обезбеђено је нешто мање од 700.000 доза. Најновији ставови СЗО и Националног комитета за имунизацију показују да се вакцина против грипа и вакцина против ковида могу примити истовремено, савет је да буде у различите руке, рекла је за РТС директорка Института “Батут” др Верица Јовановић.

У борби са коронавирусом могли би да помогну и нови пунктови за вакцинацију. Данас је отворен један у Тржном центру “Галерија”, а други ће бити отворен у понедељак у Тржном центру “Ушће”.

Подели на: