понедељак, 28. новембра 2022. | 20:02
Најновије вести

Преминуо још 21 пацијент, коронавирусом заражено још 1.578 особа

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19 преминула још 21 особа, а забележено је 1.578 нових случајева заразе, од 9.040 тестираних. На респираторима 182 пацијента.

15:29
Ружић: У среду почиње вакцинација просветних радника
Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић јанавио је вакцинацију просветних радника од среде 20. јануара.

Ружић је позвао све заинтересоване запослене у васпитно-образовном систему да се, уколико то нису учинили до сада, изјасне на порталу еУправа за имунизацију како би се реализовао план вакцинације.

“У среду ће почети вакцинација и запослених у просвети, чиме покривамо и овај важни систем заштитом од ковида 19”, рекао је Ружић и додао да је имунизација једини начин да се ова пошаст заустави.

Запослени у просвети, поред здравственог система, наводи министра, важан су део за функционисање друштва и јасно је зашто су и они приоритет.

Просветни радници који су се изјаснили за имунизацију ће добити информацију о термину и месту вакцинације.

15:08
На КиМ једна особа преминула и 267 новоинфицираних
На Косову И Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминула је једна особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 1.411 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 267 нових случајева инфекције корона вирусом на основу тестирања 1.377 узорака.

Активних је 5.275 случајева.

15:06
У Расинском округу 37 новозаражених
Према последњим подацима Завода за јавно здравље у Крушевцу од 157 послатих узора, присуство коронавируса потврђено је код 37 пацијената из Расинског округа – од чега је 25 из Крушевца, 10 из Варварина и по један из Бруса и Ћићевца.

Тиме је број укупно оболелих од почетка епидемије достигао 10.460.

У Општој болници у Крушевцу хоспитализовано је 105 пацијената, а у ковид болници 70.

У Крушевцу је до сада вакцинисано 500 градјана, а Хала спортова опрема се за вакцинарни пункт.

Број новозаражених у Србији полако опада, а неке болнице излазе из ковид система.

Имунолог Срђа Јанковић пред сутрашњу седницу Кризног штаба наводи за РТС да је циљ да се анализира ситуација, па ће се тек онда видети да ли је потребно нешто мењати.

Додаје да епидемиолози и он као имунолог неће заговарати попуштање мера, јер и даље постоји потенцијал да се епидемија распламса, и даље су високи бројеви заражених, болнице се нису испразниле а и даље постоји значај број преминулих на сневном нивоу.

Доктор Јанковић поручује да је потребно испратити ситуацију до краја.

Директорка Института “Батут” Верица Јовановић каже за РТС да је ситуација и даље веома ризична, имамо вирус у популацији, не можено да одахнемо, а све превентивне мере су и даље на снази.

Вакцинација за следећу приоритетну групу, у коју спадају просветни радници, припадници МУП-а, Војске Србије и представници медија, почеће сутра, најавила је премијерка Ана Брнабић.

“Од сутра креће масовна вакцинација становништва”, казала је Брнабићева и апеловала на све да се што у већем броју пријаве.

После једномесечног распуста, почело је друго полугодиште, а часови су скраћени на 30 минута.

Ученици прва четири разреда основне школе наставу свакодневно похађају у школи, а старији основци и средњошколци комбиновано – у самој школи и на даљину.

Подели на: