subota, 10. decembra 2022. | 04:01
Najnovije vesti

Prijem Kosova u Interpol: Kršenje međunarodnog prava

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je danas sa ambasadorom Slovačke Republike Dagmar Repčekovom o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova, kao i o argumentima Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

 

Popović Ivković je na sastanku istakla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Slovačke o nepriznavanju takozvanog Kosova.

Ona je naglasila da bi eventualni prijem takozvanog Kosova u Interpol doveo do politizacije ove profesionalne policijske organizacije i da bi predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i pravila samog Interpola.

Repčekova je na sastanku istakla da Slovačka uvažava argumente Republike Srbije.

Popović Ivković se takođe zahvalila Repčekovoj na angažovanju slovačkih policijskih službenika, u okviru projekta “Specijalna mera 2”, koji pomažu srpskoj policiji u suzbijanju iregularnih migracija na granici prema Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Ona je uručila Repčekovoj zahvalnicu Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovačke Republike, istakavši da saradnju dva ministarstva u narednom periodu treba intezivirati.

Podeli na: