sreda, 30. novembra 2022. | 18:09
Najnovije vesti

Priština je glavna prepreka saradnji

Ministar Ivica Dačić ukazao je na neprincipijelnost sastanka u Helsinkiju, jer mu nisu prisustvovali samo ministri spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, već i “teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU”.

 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je u Helsinkiju, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU i “partnera sa Zapadnog Balkana” i Turske.

Ivica Dačić je kritikovao format sastanka, koji su organizovali visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i finsko predsedavanje EU.

“Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata”, naveo je Dačić, saopštava Ministarstvo spoljnih poslova.

Istakao je da su kriterijumi EU za sticanje statusa kandidata za članstvo veoma jasni i da je taj status zaslužen postizanjem odgovarajućih rezultata u procesu pridruživanja, a na osnovu zajedničke odluke država članica.

“U tom smislu je format u kome je današnji sastanak sazvan – veštački, jer nije baziran na tim kriterijumima, i predstavlja svojevrsni presedan. Prvi put u praksi je na sastanak u ovom formatu pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Svesni smo da je odluka o pozivanju suvereno pravo Visoke predstavnice, ali, svejedno, moramo da ukažemo na neprinicipijelnost”, rekao je Dačić.

Članstvo u EU je prioritet

Dačić je u govoru istakao da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

“Pored Srbije, čitavom regionu jeste mesto u EU i bez uključivanja Zapadnog Balkana, zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun. Jasnu poruku upravo na ovim linijama je nedavno poslala i nemačka kancelarka Merkel. U tom smislu je od značaja da pitanje proširenja ostane visoko na agendi EU i novog sastava evropskih institucija”, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je rekao da je nejasno kako ovaj sastanak može doprineti podsticanju regionalne saradnje, kada je svim učesnicima jasno da u ovom trenutku glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje Prištine.

Istakao je i da se Srbiji zamera što je aktivna na međunarodnom planu što je, dodaje, sasvim legitimno. S druge strane, kaže Dačić, ono što Priština radi nije legalno.

“Neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, flagrantno kršenje CEFTA nametanjem drakonskih taksi na proizvode iz centralne Srbije i iz BiH u iznosu od 100 odsto, pokušaj pravljenja vojske protivno važećoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, pokušaji prekrajanja istorijskih činjenica i zloupotreba kulturnog nasleđa, ograničavanje slobode kretanja zvaničnicima i građanima iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji i slično, u tom smislu nikako ne mogu predstavljati korake u pravcu podsticanja regionalne saradnje”, rekao je Dačić.

Ministar je napomenuo i da pitanja koja su predmet dijaloga sa Prištinom, ne mogu biti predmet regionalne saradnje pre postizanja rešenja u okviru dijaloga. Regionalna saradnja ne može biti zamena za dijalog, poručio je Dačić.

“Imajući sve navedeno u vidu, kao što smo u proteklom periodu već više puta isticali, od EU očekujemo da preduzme odgovarajuće odlučne korake kojima bi uticala na Prištinu da odustane od jednostranih poteza i omogući nastavak dijaloga i doprinese smirivanju tenzija u regionu”, rekao je šef srpske diplomatije.

Naći nove izvore finansiranja projekata

Ivica Dačić je rekao da je Srbija aktivna u svakoj oblasti regionalne saradnje.

Smatramo da bi trebalo posvetiti pažnju iznalaženju povoljnih izvora za finansiranje ranije dogovorenih infrastrukturnih projekata, rekao je Dačić i dodao da nam je svima neophodna konkretna i kontinuirana finansijska podrška EU.

Podeli na: