понедељак, 05. јуна 2023. | 18:59
Најновије вести

Приштина, крај владе Аљбина Куртија

Влада Аљбина Куртија трајала је свега 51 дан, пре него што јој је парламент са 82 гласа ”за” и 32 ”против” изгласао неповерење. Иса Мустафа разговарао са Ричардом Гренелом.

 

Демократски савез Косова Исе Мустафе није опростио коалиционом партнеру Аљбину Куртију смењивање министра унутрашњих послова, па је кабинету лидера покрета Самоопредељење изгласано неповерење после свега педесетак дана власти.

Укупно, 82 од 120 посланика у косовском парламенту подржала су смену Куртијеве владе, док је 32 било против. Један посланик био је узџан приликом гласања.

На тај начин, Курти је постао најбрже смењени премијер Косова.

После гласања, Курти се жестоко обрушио на лидере Демократског савеза Косова, пре свих Ису Мустафу и Агима Вељиуа, тврдећи да центар њихове политике није Приштина, већ села из којих су потекли.

Лидер ДСК, Иса Мустафа је после пада влада у којој је његова странка била коалициони партнер, наговести спремност за сарадњу са Алијансом за будућност Косова Рамуша Харадинаја, иницијативом Нисма Фатмира Љимаја и мањинским странкама.

Аналитичари у Приштини верују да би ту коалицију подржала и Демократска партија Косова.

Мустафа је рекао да је већ разговарао са специјалним изаслаником САД Ричардом Гренелом.

“Не могу да кажем да смо срећни, али нисмо ни разочарани… Могу да кажем и да смо све време имали проблеме у коалицији”, рекао је Мустафа.

Иницијативу за смену Аљбина Куртија покренуо је његов кључни коалициони партнер, Демократски савез Косова чијег је министра унутрашњих послова Агима Велијуа, лидер Самоопредељења сменио због несугласица око увођења ванредног стања у јеку пандемије коронавируса.

Такође, Демократска партија Косова, највећа опозициона странка, оштро се супротставила Куртију око низа одлука, пре свега око избегавање да укине таксе на производе из централне Србије и БиХ, на чему је посебно инсистирала Америка.

Без обзира на ишод гласања, Курти ће остати на челу техничке владе, до формирања нове већине или још једних ванредних избора.

Подели на: