utorak, 16. avgusta 2022. | 15:35
Najnovije vesti

Priština usvojila rezoluciju o “genocidu” Srbije

Kosovska skupština usvojila je rezoluciju o osudi navodnog genocida srpskog režima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

 

Poslanici kosovske skupštine su sa 79 glasova “za” i bez ijednog protiv usvojili nacrt rezolucije.

Prema onome što se čulo od predlagača, rezolucijom se predlaže da 15. januar bude dan počinjenog genocida na Kosovu.

Traži se osuda ratnih zločina Srbije i reparacija počinjene štete tokom rata.

U okviru rasprave o nacrtu rezolucije, poslanici su, svako iz svog ugla, govorili o događajima tokom 1998. i 1999. godine, a neki su se osvrtali i na navodno stradanje Albanaca tokom vekova.

Pojedini poslanici su, iako su u načelu podržali donošenje rezolucije, istakli da se radi o neobavezujućem dokumentu, koji nema političku i izvršnu snagu.

“Postoji kolizija između rezolucije i platforme o dijalogu, jer se u platformi, koja je neuporedivo jači dokument, ne pominju zločini. Budite sigurni da će rezolucija biti samo dokument poput – pričam ti priče”, ocenila je Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

“Rasprava i o dokumentovanju navodnih zločina Srbije”

U toku je pauza, a posle nje očekuje se glasanje o formiranju komisije za dokumentovanje navodnih zločina srpske države na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Predsedavajući skupštine Kadri Veselji, kao inicijator, podsetio je da su institucije u Prištini formirane tokom rata. Većinska albanska zajednica, dodao je Veselji, rizikuje da izgubi dokaze o stradanju.

U tom kontekstu, iako zakasnelo, potrebno je formirati komisiju koja će prikupiti i objediniti dokaze, o kako tvrdi, nasilju srpske države.

“Državnoj komisiji je glavni cilj prikupljanje podataka i dokaza o onome što je Srbija učinila na Kosovu, kako bi ti zločini bili adresirani i procesuirani krivično pred našom i međunarodnom pravdom. Komisija ima neograničen mandat. Ubrzo će biti izrađen i usvojen zakon kojim će biti regulisan rad komisije. Cilj je na kraju hapšenje i kažnjavanje zločinaca na osnovu izveštaja komisije”, naveo je Veselji.

Veselji kaže da procesuiranje i kažnjavanje kriminalaca pretpostavlja formiranje međunarodnog tribunala. Najavio je formiranje muzeja genocida i memorijalnog centra.

Dešavanjima u kosovskoj skupštini ne prisustvuju srpski poslanici. Poslanici ostalih manjinskih naroda su uglavnom podržali inicijativu za formiranje komisije i izglasavanje nacrta rezolucije.

Na sednici skupštine će se raspravljati i o predlogu još jedne rezolucije, kojom se osuđuje seksualno nasilje prema ženama na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Podeli na: