уторак, 21. фебруара 2023. | 18:12
Најновије вести

Привремене институције у Приштини РТС-у забраниле улазак на територију Косова и Метохије

Директор канцларије за Ким Петар Петковић оценио је одлуку привремених институција у Приштини да екипи РТС-а забрани улазак на територију Косова и Метохије као флагрантан пример самовоље и непоштовања основних људских права од стране Приштине, али и споразума постигнутих у Бриселу.

 

У саопштењу Канцеларије за КиМ које потписује Петар Петковић наводи се да је неосновано је и лицемерно образложење Приштине да новинарима РТС-а не дозволи улаз на територију КиМ јер “нису послали захтев преко официра за везу” с обзиром на то да се ни у једном једином документу не наводи да су медији дужни или обавезни да своју посету покрајини најављују, ни Београду ни Приштини, нити су шодно томе, прописани било какви рокови.

“О најновијим потезима Приштине и забрани екипи емисије ‘Право на сутра’ да извештавају са КиМ обавестио сам и Брисел и очекујем промптну реакцију у заштити права медија на слободно извештавање и слободу кретања, што су основне цивилизацијске вредности и демократски постулати на којима почива и сама Европска унија”, истакао је Петковић.

Како је напоменуо, медијима се мора омогућити да несметано, без застрашивања, притисака и било чије самовоље обављају своју професију у циљу истинитог информисања јавности.

Прем Петковићевим речима, Приштина покушава да уведе нову праксу забрана и застрашивања, посебно медијских радника у покушају да спречи да истина са Косова и Метохије допре до што већег броја људи.

“Али, то је јалов подухват, јер истина увек нађе пут и никакве рампе ту не могу да им помогну”, закључује се у саопштењу директора Канцаларије за КиМ.

Подели на: