sreda, 28. septembra 2022. | 08:37
Najnovije vesti

Projekcija filma Delirijum Tremens

Otvoren sedamnaesti Festival domaćeg filma u Leposaviću

Publika ima priliku da odmah nakon premijera pogleda najnovija domaća ostvarenja. Gostujući u Leposaviću, glumac Tihomir Stanić, otvarajući Festival, kazao je da mu je drago što je na Kosovu i Metohiji, pohvalio je organizaciju Festivala i posećenost, istakavši da se ovde lepo oseća, a to je rezultat dugogodišnjeg prijateljstva sa domaćinima iz Centra za kulturu ”Sava Dečanać’ u Leposaviću.
Leposavić, 2. Novembra- Na programu festivala je pet najnovijih filmova domaće kinematografije, a prve večeri prikazan je film Delirijum Tremens. U Centru za kulturu ”Sava Dečanać’ u Leposaviću publika je imala priliku i da pozdravi poznatog glumca Tihomira Stanića i producentkinju Mariju Beretu.
Svečano, Festival je otvorio glumac Tihomir Stanić, rečima da mu je drago što je kod svojih dugogodišnjih prijatelja u Leposaviću, na Kosovu i Metohiji.”I ovdašnja publika na ovom Festivalu u prilici je da pogleda naše najnovije filmove u bioskopskoj atmosferi i drago mu je što vidim veliki broj mladih ljudi ovde”, kazao je Stanić. Publiku u velikoj sali Centra za kulturu pozdravila je i producentkinja Mariija Bereta, pohvalila je gostoprimstvo domaćina, kazavši da je prvi put ovde i da je prezadovoljna celom organizacijom.
Festival domaćeg filma, godinama se održava u Leposaviću, a pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Prve večeri, nakon otvaranja, prikazan je film Delirijum Tremens u režiji Gorana Markovića. Uloge tumače Tihomir Stanić, Gorica Popović, Anita Mančić,Dragan Petrović, Igor Đorđević, Rešit Bereda, Milica Zarić, Nada Šargin, Svetozar Cvetković, Miodrag Krstović i Maša Dakić.
Iako ima elemenata komedije,” Delirijum tremens”, pre svega je društveno angažovana i vrlo ozbiljna drama. Počevši kao komedija, postepeno se pretvara u psihološko i emotivno putovanje, kako glavnih junaka, tako i nas samih. Originalan i vešto režiran , ,,Delirijum tremens” je film koji se bavi velikim životnim i univerzalnim temama.
Radnja filma prati čuvenog i priznatog glumca Dagija.Ovaj proslavljeni umetnik, jedan je od onih, koji radi ,,punom parom”, igrajući svakodnevno u pozorišnim predstavama, paralelno snimajući filmove, serije i razne druge projekte. Za razliku od uspeha na poslovnom planu , na onom privatnom ne ide mu baš sve od ruke.
I tako slikajući život, kako to obično biva, poruku prepozna publika na kraju filma.
Festival domaćeg filma u Leposaviću traje do petog novembra. Na programu su još filmovi ”Reži”, ”Šavovi”, ”Ajvar” i ”Ekipa”.

V.Vukojević

Podeli na: