nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:11
Najnovije vesti

“Propituju nas o prošlosti oni koji najmanje prava na to imaju”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom kampanje u regionu protiv njega i Srbije, da Srbija razmišlja o budućnosti i da je spremna da razgovara i sarađuje sa svima u regionu, ali bez ucena, pogotovo onih koji ponajmanje prava imaju da pitaju o prošlosti, a kamoli da ucenjuju.

 

Vučić je, komentarišući kampanju koja se i dalje vodi protiv njega, i u kojoj neki u regionu priželjkuju slabu Srbiju, Srbiju koja treba da plaća ratne odštete, kako to traži jedan od hrvatskih predsedničkih kandidata, ili u BiH, gde SDA ide na ukidanje RS, kazao da bi voleo da je mogao čuti nešto što se tiče budućnosti.

“Budućnost na način koji oni žele da vide neće biti. Mi razmišljamo o budućnosti. Spremni smo da razgovaramo i sarađujemo bez ucena pogotovo od onih koji ponajmanje imaju prava da pitaju o prošlosti a kamoli da ucenjuju”.

Što se deklracije SDA tiče, kaže da ju je pročitao, ali da će i dalje biti uzdržan čekajući odgovore i akte Srba, zvaničnih institucija RS, partijskih organa svih partija u Srpskoj.

Nakon tih reakcija, najavio je da će biti spreman da razgovara sa njima, i da umirujući situaciju pokuša da pronađe zajedničkog imenitelja.

“To je odgovoran i jedini ozbiljan pristup u trenutku koji nije lagan”, naglasio je Vučić tokom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Zemanov predlog dokaz preispitivanja priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da razgovori predsednika Češke Miloša Zemana i premijera te zemlje Andreja Babiša pokazuju da postoji neka vrsta preispitivanja.

“Zahvalan sam predsedniku Zemanu, ali i premijeru Babišu da su o tome razgovarali. To pokazuje da tema postoji, da postoji neka vrsta preispitivanja, ali, da li možemo da očekujemo konačan rezultat koji bi nam se dopao, ne znam”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da sve to pokazuje koliko Česi poštuju Srbiju i koliko su iskreni prijatelji našeg naroda.

S Palmerom imam puno toga da pričam, daleko smo od rešenja

Predsednik Srbije rekao je da sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom “ima dosta toga da razgovara o Kosovu i regionu”, ali da iz toga ne treba izvlačiti zaključke da li je pozicija Srbije sada bolja nego ranije ali i da smo daleko od rešenja.

“Naš posao je da se borimo za ostvarenje naših nacionalnih interesa i da razumemo da stvari ne mogu da izgledaju kako mi želimo i da u odnosu s međunarodnom zajednicom ne učestvujemo u ‘fontani želja’, pa da bude kako mi želimo”, rekao je Vučić.

SAD su odobrile odluku Prištine o glasanju sa kosovskim dokumentim

Amerikanci su odobrili odluku Prištine da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa kosovskim dokumentima, dok su Evropljani bili protiv, rekao je Aleksandar Vučić i istakao da će Srpska lista, uprkos svim ograničenjima i napadima, pobediti.

“Amerikanci su im to odobrili, Evropljani nisu bili saglasni. Taćka”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da će Srpska lista opet pobediti, uprkos svim ograničenjima, kampanjama i napadima.

“Možete da uskratite Srbima 3.000 glasova, opet čete da izgubite, ali da če da se bore da izguraju neku vlast za Đilasovu Radu, dače sve od sebe i to ne rade prvi put. Ali to je kad nekog naućite da pobeđujete, pobeđivate uvek, samo da pokažete ozbiljnost i odgovornost”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da nije siguran da će Kosovo aplicirati za članstvo u Interpolu ove godine i dodao da neće uspeti da ga dobije ni ukoliko pokuša.

Podeli na: