петак, 03. фебруара 2023. | 09:07
Најновије вести

Први станари до краја године

Градња највећег стамбеног насеља за повратнике на Косову и Метохији, изнад општина Звечан и Косовска Митровица, „Сунчана долина“ добила је контуре правог великог урбаног насеља. Око 80 одсто радова на њој је већ завршено.

 

Власник „РП Инвест 1980“ Радош Петровић из Косовске Митровице, који је главни извођач радова на овом насељу каже да су у току радови на више двоспратних стамбених зграда на улазу у насеље, са леве стране, радови на дечјем вртићу, цркви Светог Стефана Дечанског, на прикључцима струје и осталој инфраструктури. Владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије освештао је у насељу, 9. јуна, темеље новог храма посвећеном празнику преноса моштију Светог Стефана Дечанског.

– Радови теку према плану и временске прилике су још увек добре. У насељу је завршено 100 кућа које су спремне да приме прве станаре – казао је Петровић. „Сунчана долина“ је модерно насеље са свим пратећим садржајима и добро повезано путном асфалтном мрежом. Радови су мало каснили због такси које је Приштина увела на српску робу као и појаве пандемије корона вируса почетком ове године. „Сунчана долина“ имаће 300 станова за око 1.200 – 1.500 становника. Шира локација великог насеља обухвата 24,5 хектара, док се само насеље простире на 14,7 хектара. Велики редови степенасто поређаних кућа, између којих је пространа улица, већ сада пружају изглед модерне урбане средине. У насељу ће бити 21 објекат са по четири стана са 80 м² или 100 м², и то укупно 84 стана. Затим, 12 објеката са по два стана од 80 м² или 100 м², укупно 24 стана. У насељу ће такође бити 47 објеката, кућа са једним станом од 80 м² или 100 м², затим 70 објеката, кућа са једним станом од 60 м².

– Процена у броју кућа у насељу „Сунчана долина“ урађена је на основу података из досадашње селекције повратника, јер су приоритет најугроженије породице са више деце, а просечан стан по томе треба да заузимају родитељи са троје потомака – кажу у Канцеларији за Косово и Метохију. У „Суначаној долини“ ће бити: дечја установа површине 1,136 м², објекат за друштвене активности од 600 м², услужно – тржни центар од 600 м², здравствена амбуланта од 185 м², спортски садржаји са свлачионицом од 200 м². У оквиру насеља биће изграђени и терени за мале спортове. Укупна квадратура новоизграђених станова, кућа и других пратећих садржаја друштвеног стандарда износиће више од 18.000 м². Како је предвиђено у насељу ће живети више од 1.200 становника. Свака породица ће, како је планирано, добити и једно радно место у циљу одрживог повратка. Предлог повратка у ново насеље понуђен је интерно расељенима који живе у колективним центрима или у неадекватним условима у Србији, Македонији, Црној Гори али и на Косову и Метохији. Представници Канцеларије за Косово и Метохију пројект „Сунчане долине“ први пут су представили на скупу ОЕБС-а у Варшави 28. септембра 2015. године. Како се очекује „Сунчана долина“ ће прве станаре добити до нове године. З.Влашковић

Подели на: