nedelja, 02. oktobra 2022. | 22:03
Najnovije vesti

Rakić: Srbi sa KiM žele na referendum, EU će u nedelju pokazati pravo lice

Srbi na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju, da im se omogući da na njega izađu, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i istakao da očekuje da Priština posluša zemlje Kvinte, koje su poručile da referendum mora da se održi na KiM i da će EU u nedelju pokazati svoje pravo lice – da li su pozivi Prištini “samo prazna priča”.

 

 

Goran Rakić je novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preneo da je razgovor dugo trajao, jer su teme bile ozbiljne i tiču se Srba na KiM, a najvažnija je svakako bila predstojeći referendum.

“Nadamo se i još uvek verujemo EU, ne želimo da gubimo poverenje… Videćemo u nedelju i da li će ispuniti obećanje”, rekao je Rakić.

On je poručio da su zemlje Kvinte jasno i glasno poručile svima u Prištini da referendum mora da se održi i na prostoru KiM.

“Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će EU ispuniti isvoje obaveze, ali ovo je pitanje puta ulaska u EU. Ovo je nešto što EU traži od nas”, dodao je Rakić.

Kako je rekao, Srbi zahtevaju od EU da pređu sa reči na dela, jer su, kaže, dosta pričali, obećavali, a Srbi im verovali, verujući u EU put.

“U nedelju će EU pokazati svoje pravo lice – da li su za EU put, za priključivanje Srbije Uniji ili je to samo prazna priča. Zato je i odgovornost EU veća”, poručio je Rakić.

On je rekao da su Srbi spremni i žele da izađu na referendum, i pozvao sve sunarodnike da što masovnije izađu na glasanje i odluče po svojoj savesti i nahođenju.

“Srbi koji žive na KiM ne traže ništa osim osnovnih ljudskih prava, da se izjašnjavaju, da biraju i da budu birani. To nije nešto što drugi nemaju, to su zagarantovana ljudska prava”, rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je kazao da je situacija teška, posebno na jugu Kosmeta, u mestima gde Srbi čine većinu.

“Nemogućnost održavanja referenduma biće nešto što će dodatno stvoriti tenzije koje nisu potrebne. Nažalost, imamo na delu stvaranje tenzija na različite načine. Zbog toga je odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice i čekamo njihov odgovor i sledeći korak”, kazao je on.

Na pitanje da li misli da će biti održan referendum Rakić je kazao da je velika odgovornost na EU, posebno zemlje Kvinte.

“Ako one traže od Kurtija i prištinskih vlasti da se referendum održi, a ne bude ga bilo, onda je pitanje šta će Brisel dalje preduzeti. Do sada je EU bila nema. Sada su izdali saopštenje u kojem pozivaju da se organizuje referendum. Videćemo šta će uraditi i nakon toga ćemo povlačiti svoje poteze”, najavio je Jevtić.

Podeli na: