subota, 10. decembra 2022. | 02:53
Najnovije vesti

Rakić Vigemarku o bezbednosti: Neko mora da preuzme odgovornost

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić preneo je šefu Euleksa Lars-Gunaru Vigemarku da zabrinjavaju napadi na Srbe ali i da zabrinjava ćutnja institucija koje treba da reaguju na njih i da neko mora da preuzme odgovornost.

 

 

Vladavina prava i zakona je nešto što se mora poštovati. Kada je reč o povratku raseljenih i obezbeđivanju sigurnog okruženja za opstanak, moram da naglasim da se ne poštuju čak ni osnovni postulati vladavine prava u šta smo već duže vreme unazad uvereni”, rekao je Rakić, a prenose iz njegovog kabineta.

Među razmotrenim pitanjima bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica.

Takođe se razgovaralo o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Kosovu i negativnim efektima pandemije kovida 19 na vladavinu prava.

Rakić je istakao zabrinutost zbog čestih napada na Srbe i njihovu imovinu i ometanja procesa povratka i naglasio da napadi zabrinjavaju onoliko koliko ćutnja institucija koje treba da reaguju.

Smatra da neko mora da preuzmei odgovornost za sve negativno što se dešava, jer bez preuzimanja odgovornosti i ispravljanja grešaka iz prošlosti ne može da dođe do napretka u važnim sferama života i bolje razumevanje između dva naroda.

“Jedino iskrenim zalaganjem i većim uključivanjem manjinskih zajednica u procese odlučivanja može da dođe do pomaka u poštovanju ljudskih prava”, naglasio je Rakić.

Šef misije EU Vigemark je rekao da bi povećanje broja pripadnika policije na Kosovu i Metohiji iz nevećinskih zajednica, posebno u nekim osetljivim lokalnim oblastima, mogao da bude jedan od načina za smanjenje tenzija i izgradnju poverenja.

Dalje je informisao Rakića o angažmanu misije u praćenju zločina iz mržnje.

Tokom sastanka je spomenut i slučaj nedavnog hapšenja srpskog državljanina u Severnoj Makedoniji D. M. koji je raseljeno lice iz Prištine.

Podeli na: