субота, 28. јануара 2023. | 02:05
Најновије вести

Реаговања на споразум у Вашингтону

Потписивање економског споразума у Вашингтону, министри у Влади Србије оценили су као дипломатски успех председника Александра Вучића.

 

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да је потписивањем економског споразума у Вашингтону Србија успела да, чувајући своје интересе, направи корак напред у изградњи боље и сигурније будућности за Србију и регион, те да оквирна вредност улагања кроз инфраструктурне пројекте износи више од две милијарде евра.

“Србија се у разговорима у Вашингтону показала као поуздан, одговоран и конструктиван партнер, који жели да се направи корак напред у односу Београда и Приштине, али који не пристаје на наметнута решења”, рекла је Михајловићева.
Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је учешћем и држањем чврстог фокуса на важним темама и интересима Србије у очигледно тешким разговорима у Вашингтону председник Вучић показао доследно, одговорно и достојанствено заступање интереса Србије на сваком месту и у сваком формату, које је довело до измењеног садржаја документа и уврстило легитимне позиције и интересе Србије.
Додала је да је споразум потписан (парафиран) уз медијацију и гаранцију САД и њеног председника, што наравно носи значајну додатну специфичну тежину за имплементацију економског споразума. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић оценио је да је председник Србије Александар Вучић својим одлучним ставом у вези с непризнавањем Косова послао јасну поруку целом свету и још једном доказао своју моћ, ауторитет и способност доброг руковођења.
Навео је да је ово још један корак ка остваривању циља – обезбеђивање још бољег положаја наших грађана уз привлачење страних инвестиција и обезбеђивање боље економске ситуације у земљи.

Гојковићева: Споразум за суштинско унапређење живота
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поздравила је економски споразум Београда и Приштине, којим се, како каже, стварају предуслови за суштинско унапређење живота свих на КиМ, у читавој Србији, али и шире у региону.
Додала је да су Србија и председник Александар Вучић још једном доказали пуну приврженост дијалогу икомпомису, као кључном предуслову свеукупног напретка и развоја.
Министар одбране Александар Вулин изјавио је да Александар Вучић показао да мали народи могу да имају велике државнике.
“Показао је и храброст и мудрост. Преговори су почели захтевом за међусобним признањем а завршили се “мини Шенгеном” који ће помоћи привреди и посебно Србима јужно од Ибра у свакодневном животу. Приштина је преузела обавезу да реши имовинске спорове и обезбеди поштовање имовине наше цркве, а за то смо се борили од првог дана преговора у Бриселу”, изјавио је Вулин.

Српска листа: Вучић још једном оправдао поверење српског народа на КиМ
Српска листа је саопштила је да је председник Александар Вучић још једном оправдао безрезервно поверење које му поклања српски народ на КиМ, сачувавши српске државне и националне интересе током разговора са представницима Приштине у САД.
“Српски народ на КиМ захвалан је председнику на томе што је, упркос притисцима, успео да из споразума уклони тачку о узајамном признању Србије и Косова”, поручују из Српске листе, након што је у Вашингтону потписан споразум о економској нормализацији односа Београда и Приштине.

Подели на: