Најновије вести

Рикер: Статус кво неодржив кад је реч о Београду и Приштини

Виши званичник Бироа за европска и евроазијска питања у америчком Стејт Дипартменту Филип Т. Рикер оценио је да је, “када је реч о Србији и Косову, статус кво неодржив”.

 

 

Рикер је током учешћа на 2БС Форуму у организацији Атлантског савеза Црне Горе оценио да је споразум који су Београд и Приштина потписали у Белој кући 4. септембра пример лидерства какав треба региону, преноси Радио Слободна Европа.

На питање како ће САД обновити поверење према региону које је, према неким оценама, нарушено током мандата Доналда Трампа, Рикер је одговорио да САД и ЕУ деле заједничку визију према Западном Балкану.

Рикер је додао да је то визија региона интегрисаног у евроатлантску заједницу и да она није нарушена ни претходних година, о чему, према његовим речима, говоре Преспански споразум, споразум о изборној реформи у Албанији, изборима у Мостару, као и споразум у Вашингтону и дијалог Београда и Приштине.

Рикер је истакао да је Западни Балкан деценијама предмет пажње и улагања Сједињених Држава и да ће тако ће остати све док се не оствари циљ да добије пуну трансатлантску структуру.

Као оне који, према његовом мишљењу, покушавају да опструишу или успоре евроатланске интеграције држава Западног Балкана, Рикер је означио Русију и Кину.

Рикер је рекао да су недавни избори у Црној Гори донели значајну политичку промену и истакао да САД цене посвећеност премијера Здравка Кривокапића заједничким евроатланстким вредностима и намеру да Црна Гора остане на том курсу као чланица НАТО-а.

Поводом блокирања преговора ЕУ са Северном Македонијом, што је због имена језика учинила Бугарска, Рикер је оценио да су и Северна Македонија и Албанија предузеле важне и тешке кораке на путу европских интеграција.

“Зато сматрамо да ЕУ не треба да дозволи да билатералне несугласице зауставе заслужено напредовање у интеграцијама. Сматрамо да се та питања требају ријешити ван процеса приступних преговора, јер је Скопље више него заслужило ту шансу”, додао је Рикер.

Подели на: