недеља, 05. фебруара 2023. | 12:33
Најновије вести

РСЕ: Председник САД за решење које ће довести до узајамног признања Србије и Косова

Нова америчка администрација у потпуности подржава бриселски дијалог између Србије и Косова, чији је циљ свеобухватни споразум о нормализацији, рекли су званичници из америчког Стејт департмента за Радио слободна Европа.

Они су истакли да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају Србију и Косово у преговорима о постизању свеобухватног решења.

“Као што је председник Биден рекао, свеобухватно решење које ц́е довести до узајамног признавања, очувања суверенитета и територијалног интегритета обе државе и јачања њихових демократских институција од суштинске је важности за напредак Србије и Косова. То би побољшало безбедност и просперитет обе земље, унапредило њихове тежње за чланством у Европској унији и другим мултилатералним институцијама и подржало трајни циљ целе Европе”, навео је у писаној изјави један представник прес службе у Стејт департменту.

Овим наводима се, како пише РСЕ, потврђује да ће у току нове администрације у Вашингтону бити веће кординације са Бриселом у покушајима да се постигне споразум између Београда и Приштине, што није био случај са претходном администрацијом, на челу са бившим председником Доналдом Трампом.

Шта се мења?

Односи између Србије и Косова уз напоре међународне заједнице се у претходном периоду водио на два колосека.

Од кад је бивши амерички представник за дијалог, Ричард Гренел у октобру 2019. године, преузео дужност да помогне постизање споразума, европски званичници су у више наврата истакли да не постоји трансатлантска сарадња у напорима око Србије и Косова.

Специјални представник Европске Уније за дијалог Мирослав Лајчак је више пута признао да не постоји комуникација са Гренеловом екипом, а генерални секретар Европске службе за спољне послове, Стефано Санино је почетком ове недеље оценио да су односи са Трамп администацијом били “поларизовани” те да се види позитивна перспектива са новим администрацијом у САД.

И сусрет који је довео до економског споразума који су стране постигле 4. септембра 2020. у америчкој престоници, организован је без консултације са европском страном.

Иначе амерички званичници су за РСЕ подсетили да је и амерички државни сектерар Ентони Билкен током саслушања у Одбору за спољне односе америчког Сената, 19. јануара поздравио напоре претходне администрације на Косову и Србији, те да је између осталог навео да “постоје ствари које можемо учинити да помогнемо Косову да напредује, а такође се надамо – које ће покренути Србију напред”.

Србија и Косово су у току Гренеловог посредовања потписале више “писама намере” које су биле углавном економског карактера и тицале се копнене ваздушне и железничке повезаности.

ЕУ која скоро десет година помаже дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине је углавном о овим договорима била обавештена преко медија.

Подели на: