petak, 03. februara 2023. | 01:26
Najnovije vesti

Sa narodom u najtežim vremenima

STO GODINA CRVENOG KRSTA KOSOVSKA MITROVICA

 

U svojoj dugoj istoriji Crveni krst Kosovske Mitrovice imao je veoma značajnu ulogu, posebno u najtežim vremenima. Posle rata 1999. godine Crveni krst Kosovska Mitrovica u nemogućim uslovima uspeo je da organizuje pomoć za sve one koji su utočište potražili u ovom gradu, kao i za lokalno stanovništvo. Crveni krst Kosovska Mitrovica ove godine obeležava 100 godina od osnivanja. Povodom tog velikog jubileja razgovarali smo sa sekretarom te organizacije Sašom Nikolićem.

  • U svojoj dugoj istoriji Crveni krst Kosovske Mitrovice imao je veoma značajnu ulogu, posebno u najtežim vremenima. I u novijoj istoriji, u vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije kada je ovde utočište našao popriličan broj izbeglica, a naročito posle rata na Kosovu i Metohiji, kada su s narodom na ovom prostoru ostali samo Crkva i Crveni krst. Kažite nam kako je bilo raditi u tom periodu?

– Neposredno posle rata jedine institucije sa prefiksom srpski i jugoslovenski na ovim prostorima su bili Crkva i Crveni krst. U jednom periodu dok se nisu institucije konsolidovale Crveni krst je silom prilika pokrivao sve oblasti socijalnog delovanja. Naša organizacija je bila početna stanica za sve vladine i nevladine organizacije, kao i delegacije raznih država i ambasada. U svom tom metežu dok je kroz naš grad prošlo preko 100.000 raseljenih Crveni krst Kosovska Mitrovica je u nemogućim uslovima uspeo da organizuje pomoć za sve one koji su utočište potražili u našoj sredini. I ne samo to. I naši sugrađani su bili ugroženi jer novac nije značio sigurnost zbog nemogućnosti kupovine prehrambenih artikala. Zahvaljujući dodatnom naporu uspeli smo da ubedimo donatore da je i lokalnom stanovništvu neophodna pomoć. Setićete se da se po hleb išlo u Crveni krst. Naravno da to ne bismo tako kvalitetno radili da nije bilo nesebične podrške i stalnog prisustva Crvenog krsta Srbije i Jugoslovenskog crvenog krsta koji su nam pružili organizacionu i logističku podršku. Kasnije je i Crveni krst Kosova i Metohije počeo sa radom u našoj sredini što je i značilo delimično rasterećenje. Nedostatak normalnih uslova za rad nadoknađivali smo dodatnim angažovanjem. Svesni smo bili da sa svakim raseljenim licem koje zadržimo u našem gradu rastu i šanse za naš opstanak.

  • Kakvi su danas uslovi u kojima radite?

– Nažalost i dalje radimo u teškim uslovima. U jednom periodu smo imali kakve takve uslove u smislu kancelarijskog prostora, a onda je zbog požara u susedstvu opterećen velikom količinom vode plafon urušen i samo zahvaljujući požrtvovanju volontera i zaposlenih smo uspeli da sačuvamo bitnu dokumentaciju i tehničku opremu. Nameštaj je, takođe, oštećen zbog vlage. Zahvaljujući brzoj reakciji predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića Kancelarija za Kosovo i Metohiju je odvojila određena sredstva, ali radovi na obnovi naših kancelarija i nakon tri godine nisu završeni. Radimo u iznajmljenom poslovnom prostoru

  • Svake godine sprovodite niz redovnih aktivnosti. Ima li mesta i novim aktivnostima ?

– Sve ove godine Crveni krst Kosovska Mitrovica ne samo da realizuje programe i planove rada već je zahvaljujući tome što neguje kreativnost i pruža šansu mladima oplemenio i na jedan inovativan način realizovao mnoge aktivnosti. Upravo smo završili program „Efikasan odgovor Crvenog krsta na nesreće – jačanje kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih tipova nesreće”, koji smo radili sa učenicima trećeg razreda OŠ „Branko Radičević”. Ranije smo to radili i u OŠ „Sveti Sava”. Tu se deca uče kako da reaguju u određenim kriznim situacijama i da tako ublaže posledice. Program je naišao na izuzetan prijem kod mališana. Inače, sprovodimo aktivnosti kroz deset oblasti rada i uz poštovanje svih sedam principa Crvenog krsta od kojih je najpoznatiji – princip humanosti.

  • Često ističete u prvi plan volontere i podmladak Crvenog krsta.

– Veoma smo ponosni na rad sa mladim volonterima. Oni su okosnica realizacije svih naših aktivnosti. Uspešno predstavljaju našu organizaciju na svim poljima delovanja. Od višegodišnjeg primata u oblasti prve pomoći do obnavljanja baze trenera i edukatora. Upravo sada izrasta jedna nova generacija budućih lidera i stručnjaka u raznim oblastima. Zadržavamo pravo da budemo neskromni i da istaknemo i naš trud, da im omogućimo učenje i napredovanje kroz sticanje novih znanja i razmenu iskustava sa vršnjacima iz drugih organizacija.

  • Kako obeležavate jubilej?

– Jubilej obeležavamo skromno i na kraju godine, jer je teško bilo obezbediti sredstva za tu namenu. Zahvaljujući Opštini Kosovska Mitrovica i Crvenom krstu Kosova i Metohije, ipak ćemo organizovati jednu svečanu akademiju i Skupštinu omladinske terenske jedinice. S.K.

Podeli na: