sreda, 05. oktobra 2022. | 20:38
Najnovije vesti

“Sahrana obećanja” u Prištini, Kurti poručuje da će naterati Srbiju da prizna Kosovo

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj izjavio je u kosovskoj skupštini da se kosovski premijer Aljbin Kurti zbog najave ukidanja takse na srpsku robu “predao bez pritiska”. Kurti odgovara da će “naterati Srbiju da prizna Kosovo” jer, kaže, postoje pametnije metode od takse. Ispred zgrade parlamenta uhapšeno nekoliko osoba.

 

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na vanrednoj sednici skupštine posvećenoj taksi na robu iz centralne Srbije i BiH da je efekat tog nameta bio minimalan, jer nije pravilno sproveden.

Hapšenje zbog “sahrane obećanja”

Pred početak sednice policija je ispred ulaza u dvorište skupštine uhapsila nekoliko aktivista Alijanse za budućnost Kosova.

Oni su ispred ulaza, na ulici, položili kovčeg, simbolišući “sahranu obećanja” bivšeg premijera Ramuša Haradinaja.

“Postoje mnogo pametnije metode kako ostvariti ciljeve koje želimo, od onog što je do sada učinjeno. Srpske vlasti zahtevaju da se dokumenti pripreme na srpskom jeziku”, rekao je kosovski premijer.

“Sporazum o reciprocitetu, koji je na neki način rađen i u Briselu zbog papirnih nalepnica, na Kosovu nije sproveden.

To je, kaže, bio Briselski sporazum koji nije sproveden.

“Naše tablice RKS ne ulaze u Srbiju. Nakon održanih sastanaka došao sam do pravog cilja za put koji je pred nama u smislu 100-postotne takse. Napravimo korak dobre volje, a na Srbiji je da odgovori. Srbija mora da se dokaže, mora da izjavi da zaustavlja kampanju. Naše mere su normalne za normalno stanje. Moramo da se normalizujemo pre nego što pokušamo da normalizujemo odnose sa Srbijom”, rekao je Kurti.

Daut Haradinaj mu je uzvratio rečima da je za vreme vladavine te stranke “Kosovo bilo utvrđenje za Srbiju”.

“Imali smo utvrđenje u odnosu na Srbiju, ali bili smo vrlo otvoreni u odnosu na Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i ceo region”, rekao je Haradinaj, aludirajući na Kurtijuvu popustljivost.

Kurti je odgovorio rekavši da u državi treba videti više od tvrđave porodice i plemena.

“Dvorac je rodbina, porodica, pleme, država je više od toga”, rekao je Kurti.

Haradinaj: Kurti se predao; Veselji: Kurti je rizik za budućnost

Haradinaj je na početku sednice istakao da se Kurti “predao Srbiji bez pritiska”.

“Premijer Kurti i njegova višegodišnja politička aktivnost, prevrtanje kamiona, krvavi protesti, sve su to bili oblici blokiranja Srbije. Ali ova ideologija nije dugo trajala. Premijer se već predao, još uvek bez ozbiljnog pritiska. Prekršio je principe kojima je dobio mandat. Prešao je preko svakog poteza kojima je godinama bio protiv Srbije”, rekao je Haradinaj na vanrednoj sednici parlamenta zakazanoj na inicijativu opozicionih poslanika, koji se delom protive ukidanju takse.

Haradinaj je pozvao opozicione poslanike da ne podlegnu pritisku iz Beograda za ukidanje takse.

Predsednik Demokratske partije Kosova i predsednik skupštine u prošlom sazivu Kadri Veselji rekao je tokom rasprave da je Aljbin Kurti “rizik za budućnost Kosova”.

Veselji tvrdi da “nerešeni problemi između Kosova i Srbije daju mogućnost Rusiji da utiče na Evropu”.

On smatra da taksa “može biti interes samo kada se suprotstavlja srpskoj državi, a nikada SAD”.

“Ozbiljno je ono što smo čuli od našeg premijera, premijer predstavlja rizik za budućnost Kosova. Premijer treba da se ponaša kao premijer nezavisne države”, poručio je Veselji I dodao “Kosovo od Srbije treba da se odvoji što pre”.

“Nismo mogli normalno da razgovaramo sa Srbijom, nismo slučajno vodili ratove. Treba da imamo dobrosusedske odnose, komunikaciju i da sačuvamo državu. Takse smo uveli kako bi smo došli do konačnog sporazuma”, rekao je Veselji.

Šef poslaničke grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi odbacio je navode Haradinaja i pozvao poslanike da izglasaju rezoluciju o ukidanju takse.

Podeli na: