Сахрана патријарха Иринеја у крипти Храма Светог Саве

Патријарх Иринеј биће сахрањен данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Литургију служи митрополит дабробосански Хризостом.

 

 

Због епидемиолошке ситуације, у храму су само свештеници који служе литургију, као и државни званичници и представници других верских заједница, уз чланове хора.

Заупокојену литургију, у централном делу храма, где је изложено тело патријарха Иринеја служи митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење 16 владика СПЦ.

Литургија, на којој ће беседити епископ бачки Иринеј, почела је уз песму “Тон деспотин”.

Пре почетка литургије, у Храм Светог Саве стигли су премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, министри Александар Вулин, Небојша Стефановић, Ненад Поповић, Татјана Матић, Вања Удовичић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, представници Града Београда, надбискуп Станислав Хочевар…

Међу учесницима литургије су и мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић, као и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, те амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Сахрани ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

После опела у продужетку литургије од патријарха ће се опростити председник Србије Александар Вучић, митроплит Хризостом, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Земне остатке Патријарха у гробницу у крипти спустиће свештеници из Београда.

Патријарх српски Иринеј биће први поглавар СПЦ који је сахрањен у Храму Светог Саве.

Осим гробнице у којој ће почивати 45. патријарх, налази се још неколико гробних места јер ће се убудуће поглавари СПЦ сахрањивати у крипти, осим ако не изразе другачију жељу.

Подели на: