Сахрањен митрополит црногорско-приморски Амфилохије

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, сахрањен је митрополит Амфилохије уз присуство великог броја црквених великодостојника, званичника и верника. Патријарх српски Иринеј служио је литургију после које је одржано опело.

 

 

У храму Христовог Васкрсења у Подгорици у девет сати почела је литургија коју је служио патријарх Иринеј са архијерејима СПЦ и помесних цркава. Литургије уочи сахране митрополита Амфилохија служене су и у свим црквама и манастирима СПЦ где је то могуће.

Беседа Иринеја Буловића: Тужан и радостан дан

Епископ бачки Иринеј Буловић рекао је у литургијској беседи да је данашњи дан тужан због растанка са митрополитом Амфилохијом који се целог живота трудио за Христа, славу Божију и свету цркву.

Али је додао да је дан и радостан, јер је растанак увек привремен, и да се сви надају да ће се “једног дана сви наћи заједно у заједници са свима светима”.

Епископ је рекао да се Амфилохије упокојио уочи празника Светог Петра Цетињског и да се његово тело данас предаје земљи а душа његова испраћа на пут.

Вучић се поклонио на одру митрополита Амфилохија

Председник Србије Александар Вучић поклонио се на одру митрополиту Амфилохију у храму Христовог Васкрсења у Подгорици, где присуствује његовој сахрани.

Са председником Вучићем је и српски члан Председиштва БиХ Милорад Додик, као и српски министри Ненад Поповић и Небојша Стефановић.

Након литургије ковчег са посмртним остацима митрополита Амфилохија изнесен је на плато испред храма, где ће бити одржано опело, што је и завршни чин пред полагање ковчега у крипту, која је припремљена за његово живота.

Патријарх Иринеј: Амфилохије ће остати уписан златним словима у историји

Патријарх Иринеј указао је, орбаћајући се испред храма, на духовну сличност мимтрополита Амфилохија и Светог Петра Цетињског.

“Ако поредимо време и прилике у коме су делали Свети Петар Цетињски и митрополит Амфилохије, приметићемо да су се обојица храбро и пожртвовано борили за опстанак православне вере”, рекао је патријарх.

Додао је да је митрополит Амфилохије затекао народ отргнут од вере, и да је владала духовна запуштеност у читавом народу. Како је рекао, “Амфилохије је крчио коров на њиви Господњој”, обнављајући оно што је запуштено и напуштено.

Патријарх је рекао да су се обнављале цркве, манастири, свештенство, монаштво, а тиме и вера у народу.

“За релативно кратко време духовно је васкрсавала Црна Гора”, рекао је патријарх и додао да је таква Црна Гора имала снагу да се одупре и стане у одбрану својих светиња и подигне дух и углед свога имена.

Истакао је да је покретач свега био митрополит Амфилохије подржан свештенством и верним народом Црне Горе.

“Зато ће његово име бити уписано златним сновима у српској историји”, навео је патријарх Иринеј и подсетио да је Амфилохије био поштован у целом православљу јер припада плејади великих богослова.

“Вест о његовом упокојењу брзо је стигла до свих православних цркава од којих нам стижу њихова саучешћа”, каже патријарх.

Каже да смрт митрополита Амфилохија оставља велику празнину и да је отишао у тренутку када је његово присуство најпотребније цркви и народу.

Бечић: Са Амфилохијем се морамо опростити, али се са њим није могуће растати

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, навео је у свом говору, да је Амфилохије био један од највећих духовника и теолога овог времена.

Истакао је да су многи могли да чују његове речи: да Бог не гледа ко је ко, него да су сви земаљски народи, и да због тога стижу телеграми саучешћа из целог света.

Како је додао, верује да данас стоји испред цркве у име свих грђана, да се захвали и опрости од Амфилохија.

“Он је неко са ким се морате опростити, а са ким се није могуће растати”, додао је Бечић.

Каже да се нада да ће Амфилохије бити последњи владика који је морао да брани цркву од дела свог народа, а бранио ју је тако да је сваком унапред опростио.

Рекао је да је Амфилохије био оштар и изражају, а благ у поступању.

Кривокапић поручује: Данашњи дан литија свих литија

Мандатар за стастав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић каже да их је Амфилохије данас сабрао да би поред његовог одра исказали јединство у вери и љубави.

“Данашњи дан је литија свих досадашњих литија које су се слиле из свих крајева, и данас је предводи нико други него наш митрополит”, рекао је Кривокапић.

Подсећа да је Амфилохије сведочио о искрености и истини и да зато његове речи громко одзвањају и далеко се чују.

“Иако си васкрснуо Црну Гору, доживео си да трпиш невоље и муке и то од свог народа”, навео је Кривокапић.

Истиче да је сваки сусрет с Амфилохијем био радост и учење.

“Наш виљени митрополите, ти си сваког човека доживљавао као сабрата”, истакао је Кривокапић.

Наглашава да је митрополит себе изградио врлинама, јер једино се тако односи победа над сваким злом.

Кривокапић је рекао да су грађани Црне Горе остали без великана који стоји раме уз раме са Светим Петром Цетињским и Његошем.

Беседа Матије Бећковића

Песник Матија Бећковић говорио је пред окупљенима.

“Надао сам се да ће митрополит Амфилохије сахранити мене. Била је то велика част за свакога кога је сахрањивао протеклих 30 година, и томе се свако од нас надало. Али небо је одлучило да се ја опраштам и сахрањујем њега, а знам да нећу ни моћи ни умети онако како би он умео”, рекао је Бећковић.

Истиче да је већ видео Амфилохијеву икону и да су два света Петра Петровића две живе стене на којима је саграђена црногорска митрополија, а да је трећа, најтврђа стена био и остао митрополит Амфилохије Радовић.

Подсећа да се Амфилохије родио у Морачи на Божић и да је на крштењу добио име Ристо.

Каже да је и Амфилохије песник и да је и српски народ песник и најпесмотворнији народ.

Поручује да је Црна Гора дело поезије и да је теологија стихологија и доказ да атеистичке поезије нема.

“Како је написао Иво Андрић, песнику и његовом делу ни време ни људи не могу ништа. Велике људе и њихова дела, смрт само увећава”, рекао је Бећковић.

Додаје да данас почиње други вечни живот Амфилохија Радовића.

“Када је хиротинисан на Цетињу, ја сам му рекао, ако жели бити свет, нема бољег места за такву прилику”, истакао је Бећковић.

Наводи да га је Господ позвао у прави час, баш кад је требало. Додао је да смрт никоме није пала лакше него Амфилохију и да је зато на одру тако блажен и спокојан.

Јоаникије назвао данашњи скуп “великим сабором Црне Горе, Амфилохијевим сабором”

Владика Јоаникије, који је администратор Митрополије црногорско-приморске, назвао је данашњи скуп “великим сабором Црне Горе, Амфилохијевим сабором”.

Рекао је да долазак великог броја значајних личности, свештенства и монаштва са свих страна представља велики догађај раван великој жалост која је снашла Црну Гору.

“Ваш долазак је нама велика утјеха. Кад плачемо, ако заједно плачемо, лакше нам је”, каже Јоаникије и додаје да Црна Гора има и за киме да плаче.

Међутим, истиче да ће се плач претворити у радост, јер све што је везано за име митрополита Амфилохија, све се његовом љубављу претвара у радост.

Каже да је Амфилохије дубоко понирао у тајне Божје и тајне спасења, да је био човек тихог ћутања, али и беседник као апостол.

“Бог му је дао, те је обновио Црну Гору и њене храмове, улепшао лице Црне Горе, окадио сваки камен, свако дете помиловао, сваког жалоснога утешио, гладног нахранио, бескућника примио, свакога уважио и све трпио, све миловао својом љубављу”, навео је еписком Јоаникије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сахрањен је у крипти Саборног храма Хрисовог Васкрсења у Подгорици.

Због смрти митрополита Амфилохија, дан жалости је проглашен у шест општина – Тивту, Котору, Херцег Новом, Будви, Беранама и Плужинама, али не и у целој држави, што је од одлазеће Владе тражио мандатар Здравко Кривокапић.

Подели на: