петак, 01. јула 2022. | 07:21
Најновије вести

Самиту у Дубровнику: Разговор Ане Брнабић и Ли Кећанга

Председница Владе Србије Ана Брнабић се одмах по доласку у Дубровник, где ће учествовати на самиту премијера 16 земаља Централне и Источне Европе и Кине, састала се са кинеским премијером Ли Кећангом.

 

Очекује се да ће главна тема разговора Ане Брнабић и Ли Кећанга бити реализација споразума постигнутих са Кином и могућности за даљу сарадњу.Брнабићева ће заједно са осталим председницима влада који током дана пристижу у Дубровник, имати прилику да вечерас прошета Старим градом, као и да присуствује свечаној вечери коју за њих приређује домаћин самита, премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Премијерка ће, како је предвиђено, касније вечерас разговарати и са представницима Српског народног вијећа Дубровачко-неретванске жупаније.

Сутрашњи самит је осми по реду, а главна тема скупа ће бити изградња нових мостова кроз отвореност, иновације и партнерство, саопштила је Влада.

Такође, премијерка Брнабић ће присуствовати отварању Економско-тровинског форума 16+1.

Такође, на маргинама самита планирани су састанци премијерке и представника више значајних кинеских компанија, које послују у Србији.

У делегацији са председницом владе су и – потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иначе, кинески премијер је по доласку у Европу прво боравио у Бриселу где је одржан самит ЕУ–Кина, а затим у Загребу где је разговарао са кинеским државним врхом.

У Дубровнику влада својеврсно опсадно стање због самита главне саобраћајнице у граду ће бити затваране у више наврата, а за безбедност учесника стара се 900 полицајаца – од саобраћајних преко граничних па све до специјалне полиције и ронилачких екипа.

Према писању хрватских медија, делегацију Кине чини преко 400 представника кинеских државних и приватних компанија, банака, који ће учествовати на самиту, као и на пословном форуму на којем ће, како се очекује, бити око хиљаду учесника.

У питању је један од највећих пословно-политичких скупова досад одржаних у Хрватској.Иницијатива 16+1 успостављена је 2012. године с циљем да се промовишу пословна и инвестициона сарадња између Кине и 16 земаља Централне и Источе Европе – Србије, Бугарске, Албаније, БиХ, Хрватске, Чешке Републике, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, Словачке и Словеније.

Ова иницијатива се сматра интегралним делом мегапројекта “Један појас, један пут” – савременог Пута свиле и једног од најамбициознијих пројеката у историји.

Подели на: