sreda, 28. septembra 2022. | 07:36
Najnovije vesti

Sastanak Vučića i Dodika – „radovi na auto-putu počinju u junu”

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa Predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodiko da su razgovarali o važnim pitanjima i saradnji. Najavio je da će konkretni radovi na auto-putu Beograd – Bijeljina – Sarajevo, na sekciji Kuzmin – Sremska Rača, najverovatnije početi u drugoj polovini juna, oko Vidovdana.

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miloradom Dodikom, istakao da Srbija želi najbolje odnose sa BiH.

Poručio je da Srbija želi da pomogne u programu podsticanja investicija. Najavljuje i pomoć kada je reč o startapovima, podsećajući da je Srbija već uplatila 500.000 evra i navodeći da će uplatiti još toliko.

“Nadam se da ću uskoro moći da odem u Banjaluku da razgovaram sa malim privrendicima, sa svima koji počinju posao. Da pokažemo i ukažemo koliko Srbija želi da pomogne”, naglasio je Vučić.

Ponudio je pomoć i u opremanju lokacija za privlačenje investitora, kao i podsticanje poljoprivredne proizvodnje kroz subvencije.

Vučić je rekao da će Srbija uložiti osam miliona 405 hiljada evra u projekte u opštinama u Republici Srpskoj i BiH.

“Ta sredstva će biti na raspolaganju kao što smo činili i u ranijem periodu. Kad to budemo platili, biće ukupno oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da je želja Srbije pruži pomoć kroz konkretne projektesvakoj opštini u RS, opštinama u federaciji koje to budu želele, kao i onim u kojima ne živi većinsko srpsko stanovništvo.

Reč je o obnovama i izgradnji domova zdravlja, domova za stara lica, vrtića, škola, ambulanti, sportskih dvorana, dnevnih centara za decu sa poteškoćama u razvoju.

Projekti su predviđeni za Dubicu, Novi grad, Gradišku, Prnjavor, Banjaluku, Kneževo, Šipovo, Teslić, Doboj, Brod, Šamac, Pelagić, Bjeljinu, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Rogatica, istočno Sarajevo, Pale…

Vučić je rekao i da je na sastanku bilo reči o političkim pitanjima u regionu, navodeći da su se saglasili da je stabilnost od ključnog značaja za dalji napredak i razvoj.

Milorad Dodik je zahvalio predsedniku Srbiju što pokazuje želju da se pomogne Republici Srpskoj i dodao da je saradnja između Srbije i RS poslednjih godina najkonkretnija i najbolja.

“Smatram da je ovo jedna snažna podrška ljudima u Republici Srpskoj. Ideja je da Srbija bude priusutna u svakoj opštini u RS. Ovo je ozbiljan novac i siguarn sam da će se videti rezultati”, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da problem granice ostaje i dalje nerešen, jer bošnjačka strana ima svoje pristupe, ali, kako kaže, rešenje predloženo u prvobitnoj varijanti je za njega prihvatljivo.

Istakao je da je Srbija jedna od najvažnijih zemalja u regionu za stabilnost i da se otvorena pitanja rešavaju.

Dodik je rekao da je na sastanku obavestio predsednika Srbije o formiranju vlasti u BiH dodajući da one nemaju izborni legitimitet.

Podvukao je da postoji spremnost sa srpske i hrvatske strane, ali da sa bošnjačke strane postoji opstrukcija kako bi se posle izbora “otrglo ono što pripada Srbima”

Podeli na: