Најновије вести

Састанци у Вашингтону – како се тумачи избацивање тачке о признању

Тачка 10 у првобитном документу који је представљен представницима Београда и Приштине на преговорима у Вашингтону није изненађење и очигледно је могла да буде тумачена на различите начине, рекао је социолог Владимир Вулетић. Поручује да би било изузетно важно уколико се постигне економски споразум уз присуство председника САД Доналда Трампа. Дипломата Зоран Миливојевић истиче да је економски моменат најбитнији, јер се ствара бољи политички амбијент.

 

Владимир Вулетић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је изузетно важно, без обзира како се тумачила та тачкка, што је након прве рунде делегација Београда упутила јасну поруку да неће бити никаквог признања од стране Србије.

“И то је, чини ми се, била јасна порука, не само јавности у Србији, него и организаторима сусрета”, навео је Вулетић.

Како је рекао, ако се догоди да се састану Вучић и Трамп, то ће бити велика дипломатска победа Србије јер би то значило да је постигнут споразум који се тиче економских тема и који је важан за привреду и регион.

Вулетић наводи да ће то Американцима бити сасвим довољно да изађу у јавност и да кажу да су успели да помере разговоре са мртве тачке.

Синоћње присуство Иванке Трамп преговорима јасно говори колико је Вашингтону и председнику Трампу важно да имају једну врсту победе на дипломатском плану, навео је Вулетић.

Сматра да би за Србију било изузетно важно да се постигне економски споразум уз присуство председника САД – важно у симболичкој равни, али и као гаранција.

Подсећа да је и раније било важних споразума, али су после извесног времена блокирани и коришћени за политички притисак.

Присуство председника САД би, каже, било својеврсна гаранција да би такав споразум могао да заживи и да се не би доводио у питање сваки пут када то дневнополитички разлози у Приштини захтевају.

Вулетић је рекао да је и Трампу важно да на неки начин упути поруку да је Америка и даље важан играч на светској политичкој сцени и да може да утиче на збивања у најразличитијим деловима света, али и да пошаље поруку ЕУ, пре свена Немачкој.

Али уколико се деси да Трамп присуствује економском споразуму и да он буде потписан без помињања међусобног признања, то би била потпуна дипломатска победа Београда, сматра Вулетић и додаје да би то било важно и за Приштину.

Дипломата Зоран Миливојевић је рекао за РТС да је на састанку поштовано све оно што је договорено и подсетио је да је панирано да ће тежиште бити на економским питањима.

Како је рекао, избацивање тачке које је сугерисала закључак о међусобном признању је логична последица и релан приступ америчке администрације, јер је било јасно да нема шансе да Србија прихвати било шта што се тиче статусних питања.

Коментаришући изјаве албанских политичара да ће да разговарају само о признању, Миливојевић је навео да је то за унутрашње потребе у Приштини и да се видело и пред састанак колико тамо не постоји сагласност о томе.

Истиче да је битно то што је уважен став Србије и наводи да америчка страна има интерес да састанак успе.

Објашњава да су они покушали да постигну некакав максимум, али да, када је било јасно да то није могће, одустали су од тога на коректан начин.

Миливјевић је рекао да је постизање споразума у интересу САД из више разлога и да има одређених одмеравања у односу на Европу и друге светске силе.

Такође, оцењује да је све што ради Бела кућа у контексту предизборне кампање и да им је потребан успех на спољнополитичком плану.

Како је рекао, САД би, ако се споразум постигне, задржале позицију на овим просторима у једном од питања које је најважније за нормализацију, а то је економија.

Присуство председника Трампа, каже Миливојевић, значи да су они оценили да то може имати ефекта у кампањи и да се може верификовати као одређена врста успеха.

Наводи да је економски моменат најбитнији јер се ствара и најповољнији политички амбијент и релаксирају се односи, а отклања се и могућност да Приштина једностраним потезима утиче на нормализацију односа.

Подели на: