понедељак, 03. октобра 2022. | 06:58
Најновије вести

Сава Јањић: Предлог идејног решења заставе Рашко-призренске епархије осмислили су дечански монаси

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић изјавио је да је идејно решење заставе рашко-призренске Епархије СПЦ Крст св. Ђорђа заштитника Призрена и Немањића са симболом 4 крста повезана у један цвет, симбол страдања Христовог, повезују нас и чине један крст као симбол победе.
“Све у нашој епархији је у знаку крсног страдања и васкрсења”, написао је Јањић на Твитеру.

 

 

Додао је да је “застава св Ђорђа инспирација за многе заставе у свету, државне, црквене, универзитетске. Сличне варијације можемо да видимо у Православљу у заставама Чувара Христовог гроба (Јерусалимска Патријаршија) као и застави која је обележила литије у Црној Гори упућујући на јединство у страдању”.

Појаснио је да “поред званичне црквене заставе СПЦ, многе епархије имају и своје локалне симболе и грбове који одражавају специфичну традицију тог простора. Ова застава св. Ђорђа подсетник је на нашу крстоваскрсну историју Косова и Метохије. Предлог идејног решења осмислили су дечански монаси”, написао је Сава Јањић.

Игуман је додао да је “симбол четири сједињена крста преузет са гроба рашкопризренског Митрополита Михаила из 19. века из храма св. Ђорђа Руновића из Призрена. Крст црвене боје крви и мученичког страдања стари је символ св. Великомученика Ђорђа коме су посвећене 3 призренске цркве укључућући и саборну”.

Подели на: