уторак, 03. августа 2021. | 10:36

Сава Јањић: Решавање судбине несталих од највеће важности за помирење и стабилност региона

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је да је решавање судбине несталих лица на КиМ од највеће важности за помирење и стабилност ширег региона. Овакав став поздравили су из америчке амбасаде на КиМ.

 

Решавајње судбине несталих лица, током сукоба на Косову* и након тога, је од највеће важности за помирење и стабилност ширег региона. Морамо избегавати неодговорне изјаве које повређују осећања других, ако желимо да побољшамо живот свих грађана Балкана”, поручио је Јањић у поруци на Твитеру.

Овакав став су подржали из амбасаде САД на КиМ.

“Поздрављамо позив оца Саве на одговоран дијалог и заједнички рад на решавању судбине несталих особа”, поручили су, такође на Твитеру, из америчке амбасаде у Приштини.

Власти у Приштини, локалне и међународне невладине организације, тврде да је током сукоба на КиМ (1998-1999) убијено и нестало више од 13.500 људи. Ове бројке, које је објавио Фонд за хуманитарно право на КиМ, користе као коначне и косовске институције.

По овим подацима, и данас, више од 21 године након завршетка сукоба на КиМ, 1.647 особа се сматра несталима. Од тога око 420 Срба.

Подели на: