понедељак, 13. марта 2023. | 23:00
Најновије вести

Сећања на старе ратнике

И ове године на скроман начин обележена годишњица Топличког устанка у Сочаници

 

Сочаница, месна заједница у општини Лепосавић чува сећање на ратнике из једног од највећих устанака у Првом светском рату који се везује за ово место. Начелник Косовскомитровачког округа, Удрзжења потомака ратника и представници општине Лепосавић положили су венце на спомен обележје у Сочаници.
Лепосавић, 3. Фебруар- Ове године, због пандемије корона вируса, на скроман начин обележена је годишњица Топличког устанка у Сочаници, надомак Лепосавића, где је подигнут први устанак побуњеног народа против бугарског окупатора у Првом светском рату. Начелник Косовскомитровачког округа Славко Симић, Удружење потомака старих ратника и представници општине Лепосавић положили су венце на спомен обележје на тргу у Сочаници и присуствоваи помену са неколицином градјана, јер већег окупљања не може бити због ситуаације са коронаа вирусом.
Топлички устанак подигнут је против бугарског окупатора и то је био први устанак у тада поробљеној Европи.Устанак је угушен и за само месец дана побијено је око двадсет хиљада становника овог подручја и двадсет пет села потпуно је уништено.
На стоту годишњицу Топличког устанка 1917-2017. Године у Сочаници је подигнут споменик страдалим борцима и од тада редовно се обележава овај историјски догадјај и одаје пошта страдалим ратницима. Уједно ово је саставни део Државног програма обележавањагодишњице историјских догадјаја ослободилачких ратова Србије, а и ове године одржан је у организацији Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу.
Као спомен на вечно сећање на пале ратнике у увом устанку у Сочаници је подигнута и спомен соба, где је уприличена стална поставка орудја, оружја, униформи, старих надјених предмета које су користили пали ратници, затим фотографије из тога доба и низ других предмета.
Установљена је и традиција организовања марша стазама јунака Топличког устанка, који је и ове године уприличен, али са знатно скромнијим бројем учесника. Организатор овог марша је Планинарско смучарско друштво ”Копаоник” у Лепосавићу. В.Вукојевић

Подели на: