sreda, 30. novembra 2022. | 19:23
Najnovije vesti

Sećanja na stare ratnike

I ove godine na skroman način obeležena godišnjica Topličkog ustanka u Sočanici

 

Sočanica, mesna zajednica u opštini Leposavić čuva sećanje na ratnike iz jednog od najvećih ustanaka u Prvom svetskom ratu koji se vezuje za ovo mesto. Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, Udrzženja potomaka ratnika i predstavnici opštine Leposavić položili su vence na spomen obeležje u Sočanici.
Leposavić, 3. Februar- Ove godine, zbog pandemije korona virusa, na skroman način obeležena je godišnjica Topličkog ustanka u Sočanici, nadomak Leposavića, gde je podignut prvi ustanak pobunjenog naroda protiv bugarskog okupatora u Prvom svetskom ratu. Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Slavko Simić, Udruženje potomaka starih ratnika i predstavnici opštine Leposavić položili su vence na spomen obeležje na trgu u Sočanici i prisustvovai pomenu sa nekolicinom gradjana, jer većeg okupljanja ne može biti zbog situaacije sa koronaa virusom.
Toplički ustanak podignut je protiv bugarskog okupatora i to je bio prvi ustanak u tada porobljenoj Evropi.Ustanak je ugušen i za samo mesec dana pobijeno je oko dvadset hiljada stanovnika ovog područja i dvadset pet sela potpuno je uništeno.
Na stotu godišnjicu Topličkog ustanka 1917-2017. Godine u Sočanici je podignut spomenik stradalim borcima i od tada redovno se obeležava ovaj istorijski dogadjaj i odaje pošta stradalim ratnicima. Ujedno ovo je sastavni deo Državnog programa obeležavanjagodišnjice istorijskih dogadjaja oslobodilačkih ratova Srbije, a i ove godine održan je u organizaciji Centra za kulturu ”Sava Dečanać’ u Leposaviću.
Kao spomen na večno sećanje na pale ratnike u uvom ustanku u Sočanici je podignuta i spomen soba, gde je upriličena stalna postavka orudja, oružja, uniformi, starih nadjenih predmeta koje su koristili pali ratnici, zatim fotografije iz toga doba i niz drugih predmeta.
Ustanovljena je i tradicija organizovanja marša stazama junaka Topličkog ustanka, koji je i ove godine upriličen, ali sa znatno skromnijim brojem učesnika. Organizator ovog marša je Planinarsko smučarsko društvo ”Kopaonik” u Leposaviću. V.Vukojević

Podeli na: