Најновије вести

Селаковић: Чврст став Словачке по питању КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је вечерас, након састанака са словачким званичницима у Братислави, да Словачка чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, као и напоре наше земље на путу ка чланству у Европској унији.

 

“Имали смо изузетно добре разговоре. Потврђен је наставак чврсте и принципијелне подршке Србији по питању очувања територијалног интегритета и суверенитита, уз пружање подршке наставку дијалога Београда и Приштине, како би се нашло компромисно решење, али и чврста и недвосмислено јасна подршка напорима Србије да оствари стратешкии циљ, а то је чланство у ЕУ”, рекао је Селаковић.

Он је првог дана званичне посете Братислави разговарао са премијером Едуардом Хегером, министром спољних послова те земље Иваном Корчоком, те потпредседником словачког парламента Миланом Лауренчиком.

Како је пренео, на тим састанцима разговарало се о потреби продубљивања економске, привредне сарадње, те о чињеници да је много неискоришћених потенцијала за сарадњу између Београда и Братиславе, између пословних заједница две земље.

Селаковић је истакао да је постигнут конкретан договор – планирано је да се почетком наредне године одржи озбиљан пословни форум, и у то у Великом Градишту.

“Да га одржимо на обали Дунава, да промвисемо тај део Србије, ка коме градимо брзу саобраћајницу, од Пожаревца, ка Голупцу и Доњем Милановцу. Угостићемо значајан број словачких привредника, указати им на компаративне предности за улагање у Србију и оправдати репутацију Србије као једне од најбољих инвестиционих дестинација у овом делу Европе, и шире”, рекао је министар.

Шеф српске дипломатије вечерас, првог дана посете, присуствоваће и пословном форуму, који организује Амбасада Србије у Братислави, где ће се окупити 15-ак озбиљних словачких компанија, које изражавају спремност и вољу да инвестирају у Србији.

Селаковић, који је први министар спољних послова Србије у посети Словачкој после 10 године, додао је и да се не сме чекати наредних 10 година да дође до следеће званичне посете, подсећајући да се са словачких колегом ове године срео четири пута, уз договор да се настави са унапређењем сарадње.

Министар је указао и да је Словачка, са Пољском, Чешком и Мађарском, са којима чини Вишеградску групу, била међу првима у Европи која је подржала иницијативу председника Србије Александра Вучцића “Отворени Балкан”.

“Управо поучени њиховим искуством, од Словачке, као доброг примера, земље која је доживела економски и друштвени препород придруживањем Европској унији, можемо да научимо много”, рекао је Селаковић.

Током посете Словачкој, Селаковић ће посетити и положити венце на Српско војничко гробље у Великом Међеру, а сусрешће се и са представницима српских удружења у тој земљи.

Подели на: