subota, 26. novembra 2022. | 10:01
Najnovije vesti

Selaković i Šmid: Snažno partnerstvo Srbije i OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Beogradu sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid koja je poručila da partnerstvo Srbije sa tom organizacijom ostaje snažno i pohvalila Srbiju za doprinos stabilnosti u regionu, ali i šire.

 

Nikola Selaković je na pres konferenciji sa Helgom Šmid istakao da Srbija OEBS smatra jednom od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih organizacija koja danas predstavlja platformu za dijalog i jedinstven format za suočavanje sa bezbednosnim izazovima ne samo u Evropi, nego i šire.

Šef srpske diplomatije je podsetio generalnu sekretarku OEBS-a na posvećenost Srbije toj organizaciji i njenim principima što je, kako kaže, došlo do izražaja naročito tokom, predsedavanja OEBS-om 2015.godine, ali i tokom predsedavanja Forumom za bezbednosnu saradnju 2017. godine.

“U susret 50. godišnjici Helsinškog završnog akta, izrazio sam spremnost da zajedno sa drugim državama ucesnicama radi na reafirmaciji principa OEBS-a, naročito onih koji su utvrđeni tim aktom”, rekao je Selaković.

Ukazao je na specifičnost Srbije u kojoj, za razliku od ostale 52 države učesnice, postoje dve misije OEBS sa sedištima u Beogradu i Prištini i istakao da je naša zemlja posebno ponosna na saradnju sa misijom u Beogradu koja, kako kaže, daje nesebičan i značajan doprinos reformskim procesima u Srbiji usmerenim na stvaranje kvaliternijeg, uređenijeg i efikasnijeg društva.

Selaković je Šmid upoznao s narastujućim tenzijama na KiM i činjenicom da je u poslednjih deset meseci broj etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo značajno povećan.

“Važan aspekt razgovora o KiM je funkcionisanje misije OEBS sa sedištem u Prištini koju smatramo najvažnijim međunarodnim statusno neutralnim prisustvom od strane jedne regionalne međunarodne organizacije na terenu, a koje se realizuje u skladu sa Rezolucijom 1244 UN”, naglasio je ministar.

Naveo je da je sa Šmid razgovorao i o stanju u regionu i da ju je upoznao sa pozicijama Srbije u odnosu na dešavanja u regionu ističući posvećenost Srbije izgradnji dobrosusedskih odnosa, očuvanju stabilnosti i jačanju regionalnih integracija.

“Posebno naglasivši inicijativu Otvoreni Balkan kao i sve što je usmereno ka jačanju komunikacije među državama u našem regionu, ali i jačanju saradnje između građana naših država”, kazao je ministar.

Zahvalio je generalnoj sekretarki na posvećenosti koju, kako je rekao, pokazuje prema regionu i interesovanju i razumevanju za pitanja i izazove sa kojima se suočavamo.

“U Srbiji imate iskrenog i pouzdanog partnera, želimo da nam dolazite češće i da vaše prisustvo bude podrška našim naporuma da od Srbije stvormo još uređenije i stabilnije društvo, ali i nekog ko će, postupajući odgovorno i mudro davati ključni doprinos očuvanju stabilnosti i mira u regionu i promociji najboljih evropskih vrednosti”, poručio je Selaković.

Šmid: Srbija doprinosi stabilnosti u regionu i šire
Generalna sekretarka OEBS-a istakla je da je razgovor sa Selakovićem bio konstruktivan i da su istakli značaj uloge OEBS-a kao najveće međunarodne bezbednosne organizacije koja ima jedinstveni pristup miru i bezbednosti.

“Mir i bezbednost treba gledati u kontekstu ekonomskih i ekoloških pitanja, ali i vezano za ljudska prava”, rekla je Šmid.

Poručila je da partnerstvo OEBS-a sa Srbijom ostaje snažno i dodala da je Srbija, još od predsedavanja tom organizacijom 2015.godine, doprinosila stabilnosti u regionu i šire.

Kako je rekla, razgovarano je o reformama i napretku Srbije, radu Misije OEBS-a u Srbiji, kao i reformama u bezbednosnom sektoru što će, kako je istakla, policiju učiniti boljom i u službi građana.

“Naša misija će nastaviti da podržava implementaciju zakonodavstva i reformi kako bi se dostigli zacrtani ciljevi”, poručila je Šmid.

Pohvalila je napore Srbije za ostvarivanje kontakata među građanima regiona ističući da je Srbija predvodnik regionalnih inicijativa i da je pokazala posvećenost dobrosusedskim odnosima.

Tokom prve posete Srbiji u svojstvu generalnog sekretara OEBS, Šmid će se sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

Predviđeno je i da se tokom boravka u Beogradu sastane sa predstavnicima Ženske parlamentarne mreže, sa predstavnicima civilnog društva i partnerima OEBS, kao i sa osobljem misije OEBS u Srbiji.

Podeli na: