Најновије вести

Селаковић: Света столица не мења став по питању КиМ

Света столица пружа принципијелну подршку Србији по питању очувња територијалног интегритета и суверенитета Србије, истакао је у Ватикану министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

 

Селаковић, који борави у званичној посети Светој столици, разговарао је, у одвојеним сусретима, са државним секретаром, кардиналом Пјетром Паролином и министром спољних послова Полом Галагером, навео је да је управо та подршка оно што односе чини значајним и даје озбиљну шансу за њихово унапређење.

Пренео је да је своје саговорнике упознао са последњим дешавањима на КиМ и истакао посвећеност Србије дијалогу као једином дипломатски могућем средству разрешења косовско-метохијског чвора.

Селаковић је навео да је на састанцима било речи и о другим питањима у региону, те о нужности историјског отпочињања нове фазе сарадње између Срба и Хрвата, као нечему чему је и Света столица наклоњена, нарочито, каже, истичући да нерешена питања из прошлости у овом тренутку оптерећују будућу сарадњу, што никоме неће донети добро.

Сарадња Министарства спољних послова Србије и Свете столице, треба да се интензивира, подвукао је Селаковић.

“То је сарадња између две државе. Србија је секуларна држава и ми ово не мешамо са функцијом Свете столице у оквирима Римокатоличке цркве. Али, је важно да држави која не признаје Косово, иако је изложена притисцима да ту позицију промени, морамо да поклањамо посебну пажњу и интензивирамо све облике сарадње”, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је пренео и да је у разговорима договорено да се већ од почетка следеће године настави структурални дијалог, односно консултације између две државе, уз план интензивне сарадње чији ће први корак бити посета министра Галагера Србији, већ крајем новембра.

То ће бити прилика да наставимо наш дијалог, али и да он сретне руководство Србије, али и предствнике Српске православне цркве, да би се наставио дијалог који између две цркве постоји.

Додао је да је током боравка у Ватикану и припреме посете увидео колико је његових колега из других, већински прасвославних држава, боравило тамо и разговаралоса Галагером.

“Ту врсту структурног дијлаога, који је код нас одржан само у мају 2019. године и никада више, руско министарство спољних послова практикује два пута годишње”, указао је Селаковић и додао да се сарадња Свете столице са земљама попут Грчке и Кипра се интензивира те да и Србија мора тиме више да се бави у будућности.

“Ова врста сарадње и дијалога је за нас веома важна, у појединим случајевима и од виталне важности, тамо где православни Срби деле животни простор са римокатолицима, и зато је за државу важно да са Ватиканом имамо добру конструктивну и суштинску сарадњу”, рекао је Селаковић.

Галагер: Важни односи са Београдом, ускоро у посети Србији
Министар спољних послова Ватикана Пол Галагер изјавио је да су Светој столици односи са Србијом веома важни и да је потребно да се додатно продубе, најављујући ускоро своју посету Београду, другу у последњих неколико година.

Галагер је данас разговарао са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем, а уочи тог сусрета, синоћ на отварању изложбе “Србија и Ватикан 1878-1914” рекао је да су управо такве иницијативе, попут посета из Рима Београду, долазак шефа српске дипломатије у Ватикан или изложба о односима две државе, важне ствари.

“Врло смо оптимистични да ће се наставити политички дијалог, као и верски, екуменски дијалог са Српском православном црквом. Веома смо заинтересовани за продубљивање сарадње у блиској будућности. Ко зна какве би то плодове могло да изроди, за добробит грађана Србије, односе са Католичком црквом и СПЦ, и наравно за католичку заједницу у Србији”, рекао је Галагер.

Како је рекао, такви кораци су веома важни, а обе стране одлучне да напорно раде на томе.

“Када одем ускоро у посету Србији, то ће бити друга посета у последњих пет, шест година. То је показатељ колико су нам важни односи са Србијом и веома се радујем посети Београду”, рекао је Галагер.

Подели на: