Најновије вести

Северна Митровица, полиција уручује позиве због учешћа на протестима код Јариња и Брњака

Одборници скупштине општине у северном делу Косовске Митровице и представници полиције саопштили су да је у току уручивање позива осумњиченима у северном делу КиМ по списку централних власти у Приштини које сумњиче Србе за “наводно рушење уставног поретка Косова”, покушај тешког убиства и друга кривична дела током прошлогодишњих протеста.

 

 

Градоначелник Северне Митровице, Милан Радојевић рекао је на седници Скупштине општине тог града да су протести на Јарињу и Брњаку за које оптужују Србе били мирни и да није забележен ниједан инцидент, те да су били искључиво реакција на, како је навео, једнострану одлуку Приштине којом је укинута слобода кретања Србима на северу.

Оценио је да је забрињавајуће то што приштинске власти праве спискове Срба који су протестовали у септембру на Брњаку и Јарињу и да је влада тадашњом одлуком заправо послала поруку да не размишља о грађанима на северу.

“Ситуација у безбедносном сектору никад није била тежа. До сада овакву ситуацију нисмо имали, да једноставно не постоји комуникација са централним нивоом, са централним властима, да једноставно централне власти не третирају општине са српском већином равноправно са осталим општинам”, рекао је Радојевић у обраћању одборницима.

Поставља питање да ли су грађани у овим општинама равноправни грађани, као и сви остали грађани КиМ.

“Са правом се поставља то питање. Наша је обавеза да и ми то питамо Приштину”, казао је Радојевић, тврдећи да се “такве одлуке не доносе ако се размишља о интересима грађана”.

Вршилац дужности командира полицијске станице Митровица Север, мајор Горан Живковић, потврдио да на списковима има 58 особа осумњичених за “рушење уставног система Косова”.

“На осталим списковима је 14 особа осумњичених за покушај тешког убиства. То је на територији целог северног дела – Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Митровица. Станицама су дата имена да поделе позиве тим лицима, станица на томе ради, то никаква тајна није. О каквим се предметима ради, станица није упозната са елементима кривичних дела, нити у које су време урађена, ни када је рађено, ми немамо те податке”, истакао је Живковић у обраћању одборницима.

“Куртијев списак за елиминацију Срба”
Одборник Небојша Милановић рекао је не седници посвећеној безебедносној ситуацији у Митровици да ће “списак Срба за елиминацију који су саставили господин Курти и његова Управа за тешке злочине имати тешке последице на поверење Срба у косовске институције, а поготову на сарадњу са тим институцијама”.

“Само једно хапшење са списка, ситуација ће изгубити контролу. Шта после и ко ће бити крив за такве поступке?”, упитао је Милановић и додао да изражава “дубоко жаљење и протест”, предложивши формирање Радног тела које ће сачинити акт а који ће бити достављен на адресе свих међународних институција и премијера Аљбина Куртија.

Вршилац дужности командира станице Митровице север мајор Живковић је одборнике обавестио да је безбедносна ситуација у том делу КиМ задовољавајућа и да није било међунационалних инцидената, као ни тешких кривичних дела.

“У току четири месеца имамо 78 случајева отворених од јануара до краја априла 2022. године. Имамо по шест случајева претњи и тешких крађа, 11 случајева насиља у породици девет предмета уништења и оштећења имовине. Расветљавано је 60 одсто пријава против НН лица”, навео је Живковић.

Подели на: