Најновије вести

Силвија Сардоне: Србима на Косову ЕУ нуди фразе уместо заштите

Италијанска посланица у Европском парламенту Силвија Сардоне у разговору за Новости рекла је да је у ЕП јасно поставила питање каква је стратегија ЕУ за Косово и како ће да се бране хришћанске и европске вредности и права Срба који су непрекидно на нишану албанске већине, где им пале куће, пљачкају имања, онемогућавају да се запосле и нормално живе, али, како је истакла, није добила задовољавајуће одговоре, осим бирократских фраза о околностима и приликама.

 

Сардоне је коментарисала ситуацију на Косову где је била у званичној мисији ЕУ октобра 2019. године, ради надгледања избора. Том приликом, како каже, лично се уверила у тешку ситуацију:

“Видела сам све листе које су учествовале на изборима и могла сам да гледам њихове програме и предлоге. Ситуација је била веома тешка после оставке Рамуша Харадинаја и међународних политичких окршаја албанских партија. Тамошња политичка ситуација је таква да би је требало држати под контролом како би се избегле нове тензије”, каже посланица Лиге Матеа Салвинија.

Шта сте запазили на терену, какву ситуацију у вези са поштовањем људских права?

Посетила сам многа места са већинским албанским становништвом и изван моје званични мисије и разговора са много људи у српским енклавама. Ситуација је више него забрињавајућа јер нисам видела да постоји и једна суштинска мера заштите људских права мањина који су махом хришћани. Верујем да ће процес успостављања мирног суживота бити веома дуг и нисам сигурна да све стране подједнако учествују у томе.

Током ванредног стања због вируса корона на Косову и Метохији су учестали вандалски напади у српским енклавама. Ви сте тражили од ЕУ и италијанске владе да реагују?

Затражила сам од ЕУ и италијанске владе да сарађују у операцији са Кфором како би отишли да заштите та села где је ситуација најризичнија. Није прихватљиво да се у Европи догађају такве ствари једном цивилизованом голоруком народу, и да полиција никада не успева да пронађе кривце. Зато сам затражила и да Кфор надзире истраге полиције како би се спровела коректна процедура њеног рада.

Мислите ли да Кфор затвара очи пред насиљем над припадницима српског народа?

Како сам рекла, веома је важна одбрана хришћанских европских вредности на Косову и Метохији. Током посете обишла сам манастир Дечане који ми је остао у срцу због своје лепоте, спиритуалности, и управо на таквим местима сам видела да је улога Кфора фундаментална ради очувања цркава и монаха који живе тамо. У многим срединама италијански војници обављају заиста активну улогу везану за српску популацију носећи помоћ у сарадњи са хуманитарним организацијама као што су у добровољци удружења “Глас у тишини”, које познајем и лично. Мислим да је ситуација на Косову и Метохији истински тешка и моја је брига да о томе озбиљно размишља што пре и Европа.

У европском парламенту поставили сте и питање поводом права и слобода у Црној Гори?

Да, тражила сам да ми објасне како ће реаговати у вези са дискриминаторским законом о мањинским правима и слободама који је усвојила Црна Гора. Одговорили су ми да су имали разговоре са странама у процесу и да је пут за улазак Црне Горе још много дуг, јер не задовољава све критеријуме о заштити националних мањина.

Подели на: