понедељак, 20. фебруара 2023. | 07:38
Најновије вести

Ситуација са коронавирусом у фази погоршања

Општина Грачаница

 

На седници Скупштине општине Грачаница, на којој се, између осталог, дискутовало и о актуелној епидемиолошкој ситуацији, директор КБЦ Приштина-Грачаница проф. др Братислав Лазић рекао је да је ситуација са коронавирусом у фази погоршања. Према његовим речима све је већи број пацијената са тежом клиничком сликом, а болнички капацитети су на измаку.
-Од почетка фебраура повећан је број пацијената са Ковидом 19, па се број оболелих на дневном нивоу креће до 14. У ковид болници у Лапљем Селу имамо 47 хоспитализованих лица, од чега је велики број са озбиљном клиничком сликом, а један број је на терапији кисеоником. Већина пацијената који се обрате ковид лекарима су пацијенти који су у озбиљној фази болести, упозорио је Лазић.
Др Лазић је поновио да је ситуација тежа него што је била, да медицински радници, иако су на измаку снаге, озбиљно раде свој посао.
-Кроз ковид болницу у Лапљем Селу прошло је скоро 8.000 прегледаних људи са доказаним ковид болестима или сличним симптомима. Скоро 700 људи је хоспитално лечено и то је цифра која је врло озбиљна у односу на број становника, рекао је директор КБЦ Приштина-Грачаница. Он је подсетио да је одржана седница Кризног штаба, да су општински органи директно укључени у надзор епидемије, а инспекцијски органи заједно са полицијом врло активни на терену и да су изречене многе казне.
-Лично нисам задовољан понашањем становништва. Превише људи има на јавним местима, превише без заштитних средстава, превише у затвореним просотрима, дешавале су се масовније приватне прославе. Очигледно је да је попуштање дисциплине дало свој негативни ефекат, нагласио је Лазић и додао да су болнички капацитети на измаку и да се у Кризном штабу разматра припрема додатних смештајних капацитета.
-Апелујем и на вас одборнике да дате свој лични допринос како би се ситуација превазишла. Желим да утичете на становништво на поштовање епидемиолошких мера, да укажу више поштовања према лекарима и сестрама који сваког дана ризикују своје здравље и живот, додао је доктор Лазић.
Према његовим речима, званичног податка о броју преминулих лица нема, јер се до сада није десило да је неко од коронавируса преминуо у ковид болници, већ да је било смртних случајева у центрима у којима су пацијенти транспортовани.

М.Ч.

 

Подели на: