петак, 01. јула 2022. | 06:31
Најновије вести

Скинута застава са грбом СПЦ са цркве у Витини

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је са цркве Свете Петке у општини Витина у недељу ујутру на Васкрс скинута застава са грбом Српске православне цркве и најоштрије је осудила тај чин и захтевала да почиониоци буду санкционисани.

 

 

У саопштењу се наводи да је заставу је на звонару цркве поставио свештеник у суботу поподне, али је она нестала сутрадан, што је примећено након васкршње литургије и случај је пријављен полицији.

Канцеларија подсећа да се сличан инцидент догодио и на Божић, али је свештеник тада приметио починиоце и спречио их у делу.

У саопштењу се наводи да је у мају прошле године ова црква била каменована.

Канцеларија наглашава да је “очигледна намера да се овим чином оскрнави храм СПЦ и то баш на највећи православни празник”.

“Верска толеранција основ је сваког мирног суживота, али повећан број напада на објекте СПЦ показатељ је очигледне нетрпељивости према свему српском на Косову и Метохији”, наводи се у саопштењу.

Канцеларија упозорава да се од почетка године значајно повећао број напада на објекте СПЦ што додатно говори о њиховој угрожености.

Претходно је Канцларија за КиМ саопштила да је тринаестогодишњи дечак српске националности нападнут синоћ у највећем српском селу у општини Обилић, Бабин Мост.

Подели на: