utorak, 27. septembra 2022. | 04:17
Najnovije vesti

Smrad postaje nepodnošljiv

Meštani Lapljeg Sela protestuju zbog zagađenosti reke.

 

Meštani Lapljeg Sela na kratko su blokirali lokalni put u selu u znak protesta zbog nerešavanja alarmantnog zagađenja reke Gračanke u delu toka kroz ovo mesto. U cilju pronalaženja glavnih zagađivača i sprečavanja daljeg izlivanja, najverovatnije, opasnih otpadnih voda u tok reke na skupu su najavljene i druge mere.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović istakao je da će opštine, ukoliko druge nadležne institucije uskoro ne preduzmu ništa, zatvoriti samoinicijativno kanalizaciju koja zagađuje reku.
-Prijavili smo policiji, bili smo na sastanku u ministarstvu i hteli zajedničke akcije između inspekcije Gračanice i opštine Priština, ali sve to do sada nije dalo rezultate. Sledeće što ćemo uraditi da bismo sprečili ovu katastrofu koja se dešava u Lapljem Selu i Preocu, ako se ubrzo ne preduzmu potrebne aktivnosti, zatvorićemo tu kanalizaciju samoinicijativno, istakao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.
Radnici javnih službi pri Opštini Gračanica bagerom su raščistili rastinje kako bi pronašli kanalizacione cevi. Tom prilikom je utvrđeno da otpadne vode do Gračanke dospevaju potokom iz dva pravca. Vladica Trajković, direktor Javnih službi pri opštini Gračanica rekao je da inspekcija pri opštini Priština, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, treba da pronađe kompaniju iz Ajvalije koja ispušta neprerađene otpadne vode koje dospevaju u korito reke Gračanke. Nadležni pri opštini Gračanica rešenje ovog problema vide u izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda.
Predsednik privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić istakao je da ovaj problem traje već neko vreme i da meštani treba da veruju obećanjima predsednika opštine Gračanica da će najzad dugoročno biti rešen.
Ekstremno zagađenje reke u toku kroz Laplje Selo primetno je već nekoliko godina i smrd koji se selima širi postao je nepodnošljiv. Meštani koji su i ranije ukazivali na opasnost od zagađenja zahtevaju hitno rešavanje problema jer strahuju da posledivce mogu biti pogubne po zdravlje ljudi.

M.Č.

Podeli na: