nedelja, 02. oktobra 2022. | 22:27
Najnovije vesti

Spot Srpske liste zabranjen na RTK! SL: Nećemo prekrajati predizborni spot

Radio televizaja Kosova (RTK), odbila je da emituje u svom programu predizborni spot Srpske liste, saznaje Kosovo Onlajn.

 

Za RTK sporan je deo u spotu u kojem se čuje: „Kad Srbija zove, ja dajem svoj glas…“, saznaje Kosovo Onlajn.

U dopisu Srpskoj listi, RTK navodi da „sporni“ spot, odnosno dostavljeni materijal za emitovanje Srpske liste ne ispunjava propisane standarde, konkretno deo: „Kad Srbija zove“.

Iz ove medijske kuće pozvali su Srpsku listu da preprave ili uklone sporni deo spota.

Na Kosovu je danas počela predizborna kampanja, pred vanredne izbore koji će biti održani 6. oktobra.

Srpska lista je jedini politički subjekat Srba na Kosovu koji ima podršku Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nećemo prekrajati svoj predizborni spot

Srpska lista obaveštava javnost da je Radio-televizija Kosova (RTK) danas zabranila emitovanje predizbornog spota Srpske liste, sa obrazloženjem da rečenica: „Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas“, ne može da bude emitovana na toj televiziji.

“Od naše stranke je zatraženo da izbrišemo taj deo naše predizborne poruke ili da rečenicu zamenimo sa „kada Kosovo zove“.” ističe se u saopštenju Srpske liste.

“Obrazloženje koje smo dobili od šefa izbornog tima RTK Lorika Arifaja sadrži sasvim paušalno pozivanje na zakon, ali ne i tumačenje koje smo izborno pravilo ili zakon prekršili svojom predizbornom porukom” dodaje se u saopštenju.

Iz Srpske liste ističu da je “Srpska lista, kao što joj i ime kaže, politička organizacija koja okuplja Srbe na Kosovu i Metohiji, lojalne svojoj državi Srbiji. Na izbore 6. oktobra izlazimo uz podršku naše države Srbije, a da te podrške nije bilo na izbore ne bismo ni izlazili”.

Samoproglašeno Kosovo, kao entitet koji ne priznaje veći deo čovečanstva i koji nije punopravna članica međunarodne zajednice, budući da nije članica Ujedinjenih nacija, ne može da poziva Srbe na bilo šta, pa ni na izbore, jer srpski narod na Kosovu i Metohiji ne daje ni pet para za pozive iz Prištine.

Oni dodaju da su Srbi na Kosovu i Metohiji, koji gotovo jednodušno podržavaju Srpsku listu i politiku Beograda prema Kosovu i Metohiji, kroz čitavu predizbornu kampanju bili izloženi raznovrsnim pritiscima Prištine i pojedinih ekstremističkih albanskih političkih grupa, i ističu “da je ovo danas vrhunac bezobrazluka i šovinističke mržnje prema svemu srpskom”.

“Srpska lista, kada njeni predstavnici budu sedeli u prištinskom parlamentu, neće zastupati interese samoproglašenog Kosova, već interese srpskog naroda i naše države Srbije” dodaje se u saopštenju.

“Mi, dakle, nećemo prekrajati svoj predizborni spot, a odbijanje RTK da ga emituje švatamo kao napad na politička prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i slobodu govora, o čemu ćemo izvestiti i najširu međunarodnu javnost” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Podeli na: