уторак, 21. фебруара 2023. | 16:50
Најновије вести

Срби на КиМ још пописују штету од поплава – има и породица које после бујица немају где

Недавне поплаве на Косову и Метохији оштетиле су на стотине кућа и домаћинстава. У српским срединама још се пописује штета, али је кренуло поправљање кућа. Има и породица које после поплаве немају где.

 

 

Вода се повукла, али трагови неће тако брзо. Породица Грбић у Гуштерици пре поплаве годинама је улагала у кућу, мада није њихова. Сада им се у влажну и хладну кућу не враћа.

“Ми имамо бебу од годину дана, једног сина од три и једног од 10 година. Где ћемо да се вратимо, у влагу да навучемо неку болест. Снашли смо се некако, али шта да радимо. Своју кућу немамо”, каже Радојица Грбић.

Истиче да је кредит подигао како би је опремио колико толико за нормалан живот, али вода је све уништила. “Тренутно смо остали на улици. Један човек из села нас је пустио у његову кућу да будемо привремено ту, па здравља до лета, видећемо”, додаје Грбић.

Грбићи имају плац, али за градњу куће треба им помоћ. Немају стални посао и кажу живе од социјалне помоћи и дечијег додатка.

Њихов дом је само један од 250 које је у једној ноћи поплавила вода. Угинула је и стока и живина. За преживеле животиње Епархија рашко-призренска дели пшеницу и другу храну.

Светлана Стевић из Хуманитарне организација “Мајка девет Југовића” каже да ће се са пријатељима из Србије и иностранства потрудити да се људима купе плочице за куће, покућство, бела техника, замрзивачи, фрижидери.

У помоћ је већ притекла Влада. Преко Канцеларије за Косово и Метохију достављена је опрема и у току је исушивање и чишћење кућа. Угроженима је обећана и финансијска помоћ.

Подели на: