utorak, 27. septembra 2022. | 03:04
Najnovije vesti

Srbi obeležili Zadušnice na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice

Građani iz severnog dela Kosovske Mitrovice organizovano su jutros na Mitrovske zadušnice posetili pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Obilazak ovog groblja kao i uvek iznova izaziva tragične emocije i oslikava stradanje Srba i njihovih svetinja na ovim prostorima.

 

 

Slika na pravoslavnom groblju u južnom delu Mitrovice nepromenjena. Oskrnavljeni i porušeni grobovi uvek iznova stvaraju dubok osećaj tuge i neverice.

“Godinama ovo zatičemo, sve je gore i gore, teško mnogo teško”.

“Vidi se samo, da ništa čovek ne objašnjava. Porušeno je, negde malo očišćeno, ali to je vrlo malo, mora da se obilazi koliko može”, reči su prisutnih.

Srbi ne odustaju da posete grobove svojih najmilijih na zemlji gde su vekovima živeli i gde su sahranjivani njihovi preci.

“Naša je obaveza da dolazimo, da se molimo za pokoj duše onih koji ovde počivaju, da upalimo sveću, da okadimo grobove, jer danas je dan namenjen njima”, rekao je za TV Most protojerej-stavrofor Milija Arsović ističući da stanje koje zatiču u svetu nema nigde.

“Oni koji su juče i ovih dana imali obavezu da očiste ovo groblje jednostavno nisu to odradili, narod dolazi ovde da obiđe svoje srodnike, to je naša obaveza i uvek ćemo da dolazimo jer ovde naši Srbi počivaju ”, kaže protojerej Milija.

Pravoslavno groblje u južnom delu Mitrovice u više je navrata od 1999. godine skrnavljeno.

I dok je ovo groblje mesto tuge zbog porušenih i uništenih grobova u severnom delu Mitrovice na muslimanskom groblju nema nijednog porušenog i oštećenog spomenika.

To je nažalost jedan od istinskih pokazatelja života i ophođenja prema Srbima i njihovim svetinjama na Kosovu.

Podeli na: