Најновије вести

Србија има подршку Француске на европском путу

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Републике Француске Емануелом Макроном и у дугом и пријатељском разговору пожелео му, пре свега, добро здравље и брз опоравак, саопштено је из Председништва.

 

Вучић и Макрон су, наводи се, изразили наду да ће свет ускоро, уз помоћ вакцине, надвладати пандемију. С тим у вези, председник Вучић је изразио наду да ће грађани Западног Балкана прилику за вакцинацију добити у исто време кад и становници Европске уније.

Како се истиче, Вучић је председнику Макрону захвалио на подршци, као и на бризи, и људској и државничкој солидарности коју, и у овој прилици, показује за грађане Србије.

Двојица председника разговарали су о билатералним односима, регионалној ситуацији и евроинтеграцијама. Председник Вучић је подсетио да је Србија прихватила нову методологију у процесу придруживања ЕУ, коју је иницирао председник Макрон.

“Процес европских интеграција од великог значаја”
Председник Макрон је подсетио да Србија има подршку Француске на европском путу и изразио наду да ће се тај пут, уз остваривање неопходних реформи, у наредном периоду убрзати. Председник Вучић је такође истакао да је процес европских интеграција Западног Балкана од великог значаја за мир и стабилност у региону.

У том контексту, председници Вучић и Макрон су разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине, сагласивши се да је разговор неопходан. Председник Макрон је рекао да има намера да, заједно са канцеларком Меркел, организује састанак актера дијалога, како би помогли да се створи конструктивна атмосфера за преговоре.

Председник Вучић и председник Макрон су изразили одлучност да сарађују у отклањању економских последица пандемије, као и даље раде на развоју стратешких односа Србије и Француске, на добробит грађана обеју земаља.

Двојица државника су, с тим у вези, истакли значај недавно потписаног
билатералног Споразума о сарадњи у реализацији приоритетних пројеката у Србији, који потврђује интересовање Француске за пројекте у нашој земљи.

Они су изразили наду да ће економска сарадња још добити на замаху.

Двојица државника су такође изразили очекивање да ће ускоро моћи да се састану и наставе свој конструктивни разговор.

Подели на: