Најновије вести

Србија има снагу да заштити интересе Срба на Косову и Метохији

Министар одбране Небојша Стефановић отворио је онлајн конференцију о националној безбедности Србије 2020, а том приликом је поручио да Србија у свакој прилици показује подршку изградњи регионалног и глобалног мира и стабилности и даје свој допринос безбедности, али је уједно и чврсто опредељена да штити своје националне интересе.

 

 

Небојша Стефановић је указао да је национална безбедност земље у самом врху државних приоритета.

Додао је да је међународна сарадња у сфери безбедности данас можда и потребнија него раније с обзиром да је свет и даље суочен са бројним претњама почевши од активних жаришта на подручју Блиског истока, али и уз нарастање нових облика угрожавања безбедности, као што су мигрантска криза, сајбер напади и различити други хибридни напади, до пандемије корона вируса.

Министар је подсетио учеснике да је Народна скупштина Србије усвојила нову Стратегију о националној безбедности и Стратегију одбране и казао да се тиме потврђује кооперативни и интегрални приступ безбедности.

Према његовим речима, стратешко опредељење председника Александра Вучића и Владе Србије јесу очување самосталности и самосталног одлучивања наше земље, политика војне неутралности и брига о интересима наших грађана.

“Градимо јаку, економско снажну и отворену Србију која развија односе и сарадњу са свим државама на равноправним односима, али која доноси самостално одлуке којима управљају искључиво њени грађани”, истакао је Стефановић.

Додао је да се гради Србија која има снагу да заштити интересе Срба на Косову и Метохији, али која има и снаге да се супротстави свима који угрожавају интересе српског народа.

“Наша земља у геополитичком смислу припада изузетно осетљивом балканском подручју у коме су увек били присутни интереси бројних међународних субјеката. Одлучили смо се за војну неутралност и једина смо земља на Балкану која се за то одлучила.Свесни смо да је реч о специфичној позицији с обзиром да су остале земље у насем непосредном окружењу, изузев БиХ, у НАТО”, навео је министар.

Држава своју политику у сфери безбедности и одбране води самостално
Стефановић каже да опредељење да Србија буде ван војних савеза јасно одражава став да држава своју политику у сфери безбедности и одбране води самостално настојећи да сарађује са свима како би могла да пружи активан допринос стабилности, миру у региону и свету.

То омогућава да Србија остане ван сукоба великих сила и да сарађује са свима, каже Стефановић и додаје да се то дешава искључиво у складу са својим интересима и у складу са интересима својих грађана.

Да би Србија могла да буде војно неутрална и њена војска мора да буде јака, навео је министар и нагласио да одржавањем потребног нивоа војске и његовим унапређењем обезбеђују се услови за адекватан одговор одбране на савремене изазове и претње безбедности нашој земљи.

“Ослонац на сопствене снаге и способности представља полазну основу за планирање одбране и спровођење одбрамбених припрема Србије”, казао је Стефановић и навео да се у том смислу ради на јачању домаће одбрамбене индустрије и покретању великог броја пројеката развоја наоражања и војне опреме, што не значи да неће бити настављена и набавка из иностранства.

Значај и улога најсавременије војне опреме
Према његовим речима, искуство из последњих оружаних сукоба, попут оног у Нагорно-Карабаху у којем је у први план дошла употреба беспилотних летелица, указује на тренд повећања значаја и улоге најсавременије војне опреме.

“Ми смо предузели многе мере ради опремања Војске Србије савременим наоружањем, авионима, хеликоптерима, тенковима, оклопним возилима и другим средствима. Са опремањем, захваљујући подршци председника Вучића, настављамо и током 2021. године, али и наредних година”, казао је министар.

Наводи да новца у буџету за то има и да се улаже у домаће знање, домаће фабрике, у Војно-технички институт и друге институте који ће помоћи да се развије технологија и то са циљем да се буде што мање зависно од набавке из иностранства.

“Не умањујући значај технолошког фактора, истакао бих да је за оперативне способности Војске Србије од кључног значаја људски фактор у који је потребно непрекидно улагати – у кадар који је до сада небројено пута потврдио патриотизам, професионалност”, нагласио је министар и додао да је зато поносан што је обезбеђено повећање плата за припаднике Војске Србије и у 2021. години.

“Не можемо имати снажну војску ако немамо задовољне војнике, који су пристојно плаћени и ако их немамо у довољном броју”, закључио је Стефановић и још једном наглаисо да је Србија чрвсто опредељена да остане фактор мира и стабилност у региону и да развија капацитете који ће бити потреба таквог становишта.

Подели на: